Nehezebb lesz nevelőszülővé válni

Szigorított a kormány a hivatásos nevelőszülővé válás feltételein - jelentette be a kabinet csütörtöki ülését követően Natalia Intotero családügyi miniszter.

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető ismertette a hivatásos nevelőszülővé válás feltételeit és új szabályait rögzítő sürgősségi kormányrendeletet.

Mint elmondta, a módosításokat az országos gyermekjogvédelmi és örökbefogadási hatóság (ANPDCA), illetve a minisztérium szakemberei által végzett ellenőrzések, valamint a 119-es egységes hívószámra érkezett bejelentések alapján dolgozták ki. 

A kormányrendelet a jelenlegi 18 évről 21 évre emeli a korhatárt azok számára, akik hivatásos nevelőszülői feladatra jelentkeznek. Megszabja továbbá, hogy legtöbb 47 év lehet a különbség a gondozásba vett gyermek és a nevelőszülő között, és azt is rögzíti, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után a nevelőszülő nem vehet gondozásba gyermeket. 

Egy másik előírás szerint egy hivatásos nevelőszülő legtöbb két gyermeket vehet gondozásba, ez alól csak azok az esetek képeznek kivételt, amikor több testvérről van szó. 

A sürgősségi rendelet megszabja azt is, hogy a hivatásos nevelőszülő lakásának olyan településen kell lennie, ahol biztosítottak a megfelelő oktatási és egészségügyi szolgáltatások. 

A hivatásos nevelőszülői tanúsítvány megszerzéséhez szükséges felmérést kizárólag a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok szakemberei (pszichológusok és szociális munkások) végezhetik ezután. Ahhoz, hogy megszerezzék a tanúsítványt, a jelentkezőknek részt kell venniük egy összesen 80 órás képzésen, amelyből 50 órát az elméleti, 30 órát pedig a gyakorlati képzés tesz ki. A tanúsítvány megszerzését követően a hivatásos nevelőszülőknek legalább évente részt kell venniük egy 32 órás képzésen - részletezte az új előírásokat a minisztérium közleménye.

(A borítókép illusztráció)