Négyről kétsávosra „szélesítik” a Monostori utat

Három hónap múlva kezdődhetnek a tényleges munkálatok

Négyről kétsávosra „szélesítik” a Monostori utat
Bár a Magyar és Kossuth Lajos utca (jelenleg: B-dul 21 decembrie 1989) felújítása még korántsem ért véget, máris újabb építőtelep van kilátásban a város kelet–nyugati fő ütőerén: aláírták a Monostori út kiszélesítésére vonatkozó kivitelezési szerződést. A 26,5 millió lej összértékű munkálatok a környező utcákat is érintik, ugyanakkor érdekes paradoxon, hogy miközben kiszélesítik az igen forgalmas utcát, gyakorlatilag négyről kétsávosra csökkentik. Ennek magyarázata egyszerű: két sávot a tömegközlekedés számára különítenek el, ilyenformán a projekt tökéletesen illeszkedik abba az elképzelésbe, amit a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal néhány éve kitalált: autómentesíteni a belvárost, ha másképp nem, hát a személygépkocsi-forgalom ellehetetlenítésével. Nem csoda hát, hogy a vélemények megoszlanak a most bejelentett korszerűsítési munkálatok kapcsán, és sokan úgy vélik: előbb az évtizedek óta beígért körgyűrűt kellett volna elkészíteni.

ÖSSZEFOGLALÓ

Emil Boc polgármester pénteken írta alá a városháza üvegtermében a Monostori út kiszélesítésére vonatkozó kivitelezési szerződést az ARL Cluj vállalat képviselőjével, ennek értelmében – amint azt Oláh Emese alpolgármester is megosztotta hivatalos Facebook-oldalán – a projektre szánt időtartam 18 hónap, de ebből 3 hónap a tervezési időszak. A Monostori út mellett a Villamosmű/Uzinei Electrice, az Ecetgyár/Oţetului és a Szélső/Mărginaşă utca is megújul, de részben a Mócok útját is érintik majd a változások: a Mócok útjának a Mikó/Clinicilor utca és a Bem/George Coşbuc közötti szakaszán (a tömegközlekedést leszámítva) egyirányú lesz a forgalom, mégpedig a Monostori út irányába.

A munkálatok során a Monostori út és annak folytatásában a Mócok útjának a Mikó utcáig tartó szakasza négysávos lesz, ebből kettő a tömegközlekedési eszközök számára, így kettő marad a személygépkocsiknak.

A projekt értelmében észak–dél irányban újabb fontos úttal gyarapodik Kolozsvár úthálózata: a Garibaldi hidat és a Szélső utcát a Villamosmű és az Ecetgyár utcán (utóbbit négysávosra bővítik, kiszélesítik a járdákat, és mindkét irányban biciklisávot alakítanak ki) áthaladó széles úttal kötik össze. Ennek az új útnak a kialakításához számos épületet és területet sajátított ki az önkormányzat. A projekt része ugyanakkor a Malomárkon átívelő híd megépítése is. Kibővítik ugyanakkor a Szélső utcát, a Monostori úttal való találkozásánál háromsávossá válik.

A tervek szerint a felújított szakaszon okos villanyrendőröket helyeznek ki, és olyan okos forgalomkezelő rendszert helyeznek üzembe, amely elsőbbséget ad a tömegközlekedési eszközöknek. Ugyanakkor megújul a környék közvilágítása is: LED-es, állítható fényintenzitású utcai lámpák váltják a mostaniakat, továbbá 67 lombhullató díszfát, 167 magas cserjét, 31 díszcserjét és 175 évelő növényt ültetnek.

Amint azt Emil Boc kifejtette, a projekt révén az önkormányzat célja a fenntartható fejlődés, azaz a városi mobilitás javítása, a gyalogosok biztonságának növelése, általánosságban pedig az életminőség javítása.

A terv egyébként nem új keletű, még 2019 májusában került közvitára. Akkor a beruházás költségeit – a kisajátításokat is ideszámítva – 10 millió euróra becsülték, s akkor még öt sávval számoltak a Monostori út vonatkozásában: a két buszsáv mellett két sávon lehetett volna haladni a belváros irányába és egy sávon a Monostor negyed felé. A polgármester ez ellen hevesen tiltakozott, mondván, hogy akkor dugába dől a Jókai/Napoca utcában az áttérés a háromról két sávra – ez azóta meg is valósult.

A projekt megvalósítása egyébként 10 épület és 22 terület kisajátításával jár(t), az ingatlanok összértéke 14,4 millió lej. A forgalom észszerűsítése során a szakértők arra számítanak, hogy a tömegközlekedési eszközök sebessége mintegy 30%-kal nő, az autóforgalom sűrűsége pedig 35%-kal csökken. „Ez a beruházás a városi mobilitás gördülékenyebbé tételéről szól, így ebből a projektből a biciklisávok sem hiányozhattak. Ezeknek a sávoknak a kialakítása révén is bátorítani szeretnénk az embereket arra, hogy alternatív, környezetbarát eszközökkel közlekedjenek, az autót pedig csak akkor használják, ha hosszabb útra mennek és elhagyják a várost” – nyilatkozta a projekt kapcsán tavaly októberben Oláh Emese, az RMDSZ kolozsvári alpolgármestere.