Négy RMDSZ-es polgármesterjelölt Beszterce-Naszód megyében

Ha sikerül átlépni az 5 százalékos küszöböt, két megyei tanácsosa lehet az RMDSZ-nek a megyében
Négy polgármesterjelöltet, 21 tanácsosi listát indít az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete a június 9-ei önkormányzati választáson, összesen 341 helyi és 38 megyei tanácsosjelölt vállalta a megmérettetést.

Jelenleg egyetlen RMDSZ-es polgármester van a megyében Árpástó községben, ahol a legnépesebb magyar közösség él (számarányuk 55,94 százalék). Martonos Tamás polgármester idén újabb mandátumért indul. 

Apanagyfaluban a magyarság számaránya 17,59 százalék, itt Gergely Ernő a jelölt. Az RMDSZ abban reménykedik, hogy egy helyett két tanácsosi mandátumot szerez az idén. Ennek jó esélye van, négy évvel ezelőtt ugyanis az RMDSZ második tanácsosjelöltje egyforma szavazatszámot ért el a szociáldemokrata jelölttel. A voksokat kétszer is újraszámolták, végül sorshúzással döntöttek, a PSD-s jelöltnek kedvezett a szerencse.

Mezőkecseden (21 százalék) Lakatos Zsolt vállalja a megmérettetést a polgármesteri tisztségért. Mivel a román szavazatok hat jelölt között oszlanak meg, a magyar jelöltnek reális esélyei vannak a győzelemre. 

Szentmáté községben a magyarok számaránya 36,49 százalék, itt is indít polgármesterjelöltet az RMDSZ Cadar Tibor személyében. Négy évvel ezelőtt nem sikerült mandátumot szereznie, kevés szavazaton múlott a siker. A magyarok összefogásának köszönhetően azonban két tanácsos helyett négy jutott be az önkormányzatba, szeretnék megőrizni tanácsosaik számát idén is.

A 2020-as helyhatósági választásokon az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete a PSD-vel, az akkor még parlamenti pártnak számító ALDE-val, illetve a Pro Romániával indult koalícióban. A közös megyei, illetve Beszterce városi listán egy-egy mandátumot szerzett az RMDSZ. A szövetség idén önálló listával próbálkozik. Ahhoz, hogy Beszterce-Naszód önkormányzatában továbbra is legyen magyar képviselet (a megyében a magyarok számaránya 3,73 százalék), át kell lépnie az öt százalékos bejutási küszöböt. Ha ez sikerül, biztosított a két tanácsosi hely a lista első két helyezettjének, Szilágyi Zsoltnak és Zoltán-Sipos Tímeának.

Beszterce város 21 tagú önkormányzatában (magyarok számaránya 3,67 százalék) jelenleg egyetlen városi tanácsosa van az RMDSZ-nek Máthé Attila személyében, aki a helyi RMDSZ-szervezet elnöki tisztségét is betölti. Ő a tanácsosi lista vezetője, második helyen Pap Jenő Szabolcs. A polgármesteri tisztségért szoros a küzdelem az új mandátumért induló jelenlegi liberális városvezető és a PSD jelöltje között. Az RMDSZ a magyar szavazók belátására bízza, hogy kit támogat.

Bethlenben (10 százalék) két tanácsosa van jelenleg az RMDSZ-nek, a tanácsosi listát Budai György vezeti, őt Muzsi Miklós és Füstös Tímea követi a listán.

Borítókép: RMDSZ