Költözik a kolozsvári városháza adóhivatala a volt banképületbe

Licitet hirdettek a Malom utcai volt BCR-épület teljes körű átalakítására

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal nyilvános közbeszerzési pályázatot hirdetett a Malom (George Bariţiu) utcai volt BCR-épület teljes körű átalakítására. A cél, hogy a korábban a kereskedelmi bank székhelyéül szolgáló ingatlan kereskedelmi jellegű helyiségeit módosítsák annak érdekében, hogy az elkövetkező években közszolgáltatási rendeltetésük legyen. A módosítás azért is szükséges, hogy az épület az átalakítást követően megfeleljen a tűzvédelmi előírásoknak. A városháza illetékes ügyosztályának munkatársai kérik az érdeklődő cégeket, hogy a maximum 1,5 millió lejes ajánlataikat szeptember 2-ig nyújtsák be. Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármestertől megkérdeztük, miért van szükség a Malom utcai volt BCR-épületbe történő költözésre, illetve a polgármesteri hivatal bizonyos közszolgáltatásai a Mócok úti épületbe maradnak-e, vagy minden ügyosztály átköltözik. Ugyanakkor kíváncsiak voltunk, mekkora pénzösszegre becsülhető a költözés.

Amint arról múlt nyáron már beszámoltunk, 2022 decemberében a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal 5,8 millió euróért megvásárolta a Román Kereskedelmi Bank (BCR) által birtokolt Malom utca 10-12. szám alatti épületet, amely addig a pénzintézet regionális székházaként működött. 

Ellenérzések

Az Emil Boc által vezetett közintézmény döntése annakidején vitát eredményezett mind a kolozsvári városi tanácsban, mind pedig a közvélemény szintjén. Az akvizíció ellen elsősorban azok szólaltak fel, akik nehezményezték, hogy Ausztria hosszú ideig indokolatlanul ellenezte Románia Schengen-csatlakozását – ugyanis a BCR az osztrák érdekeltségű Ertse Csoport tagja.   

Ugyanakkor 2023-ban az önkormányzat 600 ezer eurós pályázatot hirdetett az épület korszerűsítése érdekében. Az elsődleges cél az volt, hogy az épület megfeleljen az új rendeltetésnek, pontosabban kiépüljön a számítógépes hálózat és a különböző szerverek megfelelő helyet kaphassanak. 

Milyen ügyosztályok költöznek el és mikor?

Megtudtuk: az új épületbe egyrészt jelenleg a városháza udvarán, pontosabban a Mócok útja 7. szám alatti épületben tevékenykedő alkalmazottak költöznek el, az ingatlant ugyanis a metróépítés miatt lebontják. 

Ezen kívül elköltöztetik a Deák Ferenc (Eroilor) utca 1. szám alatti épületben működő városházi adóhivatalt is, mivel a régi városházi ingatlant tatarozzák és felújítják.  Ugyanakkor a kolozsvári városháza felső emeletén dolgozókat is át kell költöztetni, mivel megkezdődnek a padlás konszolidálásának és az épület tetőszerkezetének a javítási munkálatai. A három ügyosztály napi 1000-1400 személyt szolgál ki. 

Korábban Emil Boc azzal indokolta a hétemeletes ingatlan megvásárlására és átalakítására vonatkozó döntést, hogy a kolozsvári ingatlanpiacon nem lehet találni más reális megoldást, amely kielégítené a városháza sürgős igényeit. Megítélése szerint a beruházás rendkívül jelentős lépést jelent, az ingatlan ugyanis a városháza tulajdonában marad, így nem kell fizetni bérleti díjat. Kolozsvár polgármestere kijelentette: az eddigi tervek szerint a számítógépes hálózat kialakítása és az épület teljes körű átalakítása december végéig befejeződik.

Oláh Emese: feltétlenül szükség van a költözésre

Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere a költözéssel kapcsolatban a Szabadságnak kijelentette: feltétlenül szükség van az áttelepülésre. 

– Egyértelműen szüksége volt a városházának egy újabb irodaházra, egyrészt mert a Mócok úti épület udvarán levő melléképületet, ahol jelenleg a lakossági információs központ (Serviciul Centrul de informare pentru cetăţeni) működik, idővel lebontásra kerül, hiszen ide van tervezve a kolozsvári metró egyik állomása. Másrészt elkezdik a felújítását a Főtéren található épületnek is, ahol jelenleg a városháza adóhivatala működik. Nem mellesleg a Mócok úti épületet már túlnőtte a polgármesteri hivatal alkalmazottainak csapata. Rég szükség van egy bővítésre, ami az irodákat illeti, többek között két évvel ezelőtt ezért is vásárolta meg az önkormányzat a Malom utcai Román Kereskedelmi Bank (BCR) volt épületét – jelentette ki lapunknak a tisztségviselő.

Oláh Emese hozzátette: a költözés nem vonatkozik mindenkire, egyelőre az adóhivatal fog a Malom utcai épületbe kerülni, és tervben van a lakossági információs központ átköltöztetése is. A többiről nem döntött még az önkormányzat.

Az RMDSZ-es alpolgármester szerint egyelőre korai megsaccolni a költözéssel járó költségeket. 

– Egyelőre a tervezésre hirdette meg a közbeszerzési pályázatot a hivatal, ami az épület rendeltetésének az átminősítésére vonatkozik – fogalmazott.