Nagyenyedre érkezett a Máltai Szeretetszolgálat Mikulása Németországból

nagyenyedi gyerekek és a Mikulás
A Mikulással a dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban lehetett találkozni A SZERZŐ FELVÉTELE
Alaposan feldobta hétfő délután a Bethlen Gábor Kollégium elemista diákjainak a kedélyét a távolból érkező Mikulás, amelyet évről-évre nagyon várnak, a nagyszakállúak közül általában ez érkezik meg elsőként a városba.

A máltai Mikulást már jól ismerik a nagyobbacska gyerekek, hiszen minden évben elhozza tartalmas ajándékcsomagját a messzi Hasselroth városából. Az ottani Máltai Szeretetszolgálattal egyébként közel harminc éves kapcsolata van az enyedieknek, számos közös programot valósítanak meg.
A Mikulással a dr. Szász Pál Magyar Közösségi Házban lehetett találkozni, ahol száznyolc alsó tagozatos kapott pacsit és ajándékot, miután szépen előadta a számára előkészített alkalmi dalokat, amelyeket Szőcs Ferenc kollégiumi nevelő kísért gitáron.

Lőrincz Helga alpolgármestertől megtudtuk: idén a hasselrothi Máltai Szeretetszolgálat mikulása mintegy ezerötszáz csomagot fog kiosztani Fehér megyében, elsősorban Nagyenyed környéki településeken.

A mikulásjárást követően, a délutáni oktatásban résztvevő gyerekek szülei számára a Fehér megyei RMDSZ egészségmegőrző előadást szervezett. A felvinci származású Benkő Boglárka biomérnök, táplálkozás és életmód tanácsadó Hogyan tegyem gyerekem táplálkozását egészségesebbé és érdekesebbé? címmel egészségtudatos ötleteket, tippeket mutatott be a szülök számára, amelyeket könnyedén beiktathatnak a mindennapokba.

A Csíkszeredában tevékenykedő szakember a családi modell, a szülők étkezési szokására hívta fel a figyelmet és arra, hogy általában gyerekkorban rontják el a dolgokat. A leggyakoribb tévedések Benkő Boglárka szerint a rostban szegény táplálékok és ezzel egy időben a finomított, adalékanyagokat tartalmazó feldolgozott ételek dominanciája, ez utóbbiak közé tartoznak például a lisztes dolgok és az édességek. Mindezek miatt válik egyoldalúvá, értékes anyagokban szegénnyé a táplálkozás.

A vetített képes előadásból kiderült: nagyon kevesen táplálkoznak tudatosan és mértékletesen. Az előadó elmondta: a mindennapokban gyakran találkozott már gyermekkori cukorbetegséggel, általában az emésztőrendszeri problémák a leggyakrabbak, de mostanság például autoimmun ízületi gyulladás is felüti a fejét a gyerekek, fiatalok körében. 

„A helyes táplálkozással nagyon sokat tehetünk egészségünk megóvásáért, ezért nagyon oda kell figyelnünk arra, mit eszik a gyerek. Viszont ilyenkor, ünnepnapokon, nem baj, ha egy kicsivel több édességet kap, nyugodtan el lehet fogyasztani a mikulás csokit, ha az év többi napján kiegyensúlyozott az étrendünk” – tette hozzá Benkő Boglárka.