Nagy fölénnyel nyert a PSD-PNL közös lista az EP-választásokon

A felmérések szerint az RMDSZ 5 százalékon

A CURS-Avantgarde közvélemény-kutatása szerint a vasárnapi európai parlamenti választásokon a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta választási szövetség a szavazatok 54 százalékát, a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR), a Népi Mozgalom Pártjából (PMP) és a Jobboldal Erejéből álló Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) a szavazatok 11 százalékát, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a voksok 14 százalékát szerezte meg. Az RMDSZ listájára a választók 5 százaléka szavazott. Vasárnap 22 óráig a szavazásra jogosultak 51,12 százaléka adta le, Kolozs megyében urnazárásig a választók 50,32 százaléka szavazott. A felmérés szerint a PSD a megyei tanácsosjelölti listákra leadott szavazatok 35 százalékát, a PNL 28 százalékát, az ADU a 12 százalékát, az AUR a 12 százalékát, az RMDSZ pedig 5 százalékát szerezte meg. Az S.O.S. Románia Párt, a Humanista Szociálliberális Párt (PUSL) és a Megújítjuk Románia Európai Projektjét Párt (REPER) egyaránt 2 százalékos, a többi párt összesen 2 százalékos eredményt ért el.A helyhatósági választásokon a részvételi arány 52,2 százalék, Kolozs megyében 54,69 százalék volt.(Cikkünk folyamatosan frissül)

A CURS-Avantgarde exit poll közvélemény-kutatása szerint a vasárnapi bukaresti főpolgármester-választáson az Egyesült Jobboldal Szövetség jelöltje, Nicuşor Dan a szavaztok 45 százalékát szerezte meg, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Gabriela Firea pedig a 24 százalékát. A harmadik helyre Cristian Popescu-Piedone került 13 százalékkal.

Az új összetételű Európai Parlament képviselői helyeire vonatkozó első mandátumbecslés szerint az Európai Néppárt (EPP) 181, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) 135, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció 82, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 71, Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 62 képviselői helyet szerezhet - közölte az Európai Parlament vasárnap este, azt követően, hogy az európai uniós tagállamok egy részében befejeződött az EP-választás. A 27 közül 11 tagországból beérkezett exit poll felmérésekre alapuló becslést ismertető brüsszeli közlemény szerint a Zöldek képviselőcsoportja 53, a független képviselők csoportja 51, a Baloldal 34 képviselőt ültethet az EP-be, az eddig pártcsaládhoz nem tartozó új jelöltek közül pedig 51-en kaphatnak helyet az új összetételű EP-ben.

Kelemen Hunor: Az RMDSZ az egyik legnehezebb választási kampányán van túl 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az exit poll közzététele után tartott sajtóértekezleten úgy fogalmazott: adataik szerint meg tudják őrizni a több mint kétszáz polgármesteri tisztséget és bízik abban is, hogy Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben és abban a négy megyében, amelyet most is RMDSZ-politikus vezet, szintén megtarthatják ezeket a pozíciókat.  

Elmondta: az exit poll adatok nagyon szép kerek számot adtak, ami azt jelenti, hogy megvan a több mint 500 ezer szavazat, de ki kell várni a szavazatok megszámlálását.

Kifejtette: az RMDSZ-nek talán az eddigi legnehezebb kampányának vannak túl, magas részvételre lehetett számítani, és a választások napja ezt vissza is igazolta. 

Végezetül köszönetet mondott a választóknak a támogatásért, és mindenkinek, aki segített a kampányban.