Műkorcsolya-vb: Jégtáncban francia siker, a magyar kettős 19.

A francia Gabriela Papadakis, Guillaume Cizeron kettős nyerte a jégtáncosok versenyét a szaitamai műkorcsolya-világbajnokságon. A Janovszkaja Anna és Lukács Ádám alkotta magyar duó a 19. helyen végzett.

Papadakisék címvédőként érkeztek Japánba, s miután a ritmustáncot követően már vezettek, a szombati kűrben megszilárdították pozíciójukat az élen, s magabiztosan szerezték meg pályafutásuk negyedik vb-aranyát. A négyszeres Európa-bajnok franciák csaknem tizenegy pontos, ezen a szinten felettébb jelentős előnnyel nyertek az orosz Viktorija Szinyicina, Nyikita Kacalapov kettős előtt, míg a bronzérmet amerikai páros, Madison Hubbell és Zachary Donohue érdemelte ki.

Janovszkaja Anna és Lukács Ádám a ritmustáncban a 20. helyen végzett 27 kettős közül, így szombaton bemutathatta kűrjét, s végül egy további riválist megelőzve, 156,81 ponttal a 19. helyen fejezte be a világbajnokságot. A magyar duó tavaly 27. lett.

Az olimpiai bajnok orosz Alina Zagitova nyerte a női versenyt, a 16 éves Európa-bajnok versenyző a rövidprogramot követően több mint ötpontos előnnyel vezetett, s mivel a pénteki kűrben is övé volt a legponterősebb gyakorlat, könnyedén nyerte meg pályafutása első vb-címét. A második helyen a rövidprogram után harmadik kazah Jelizabet Turszinbajeva zárt, aki hazája első női vb-érmét szerezte, míg harmadikként a 2016-ban és 2017-ben aranyérmes orosz Jevgenyina Medvegyeva végzett. A negyven fős mezőny magyar indulója, Tóth Ivett a 25., a Romániát képviselő Julia Sauter 29. lett a rövidprogramban, így nem mutathatta be kűrjét.

Címét megvédve Nathan Chen nyerte a férfiak vetélkedőjét. Az amerikai sportoló egészen bámulatos kűrt futott, melyben négy négyfordulatos ugrása volt: előbb a Lutzot, majd a Flipet mutatta be, végül két toeloopot, amelyből az egyik nehezítésként kombinációban volt. A 19 éves Chen már a rövidprogramot követően élen állt, de a szombati szabadkorcsolyázásban is toronymagasan ő kapta a legmagasabb pontszámot a zsűritől, így hatalmas fölénnyel, több mint húszpontos különbséggel diadalmaskodott. Mögötte a japán közönség kedvence, a kétszeres olimpiai és világbajnok Hanju Juzuru végzett ezüstérmesként, miután elrontott első fellépését követően másodjára javítani tudott, így egy helyet előrelépett. Harmadikként a szintén amerikai Vincent Zhou zárt. Érdekesség, hogy a rövidprogram után második, ugyancsak amerikai Jason Brown annyira elrontotta a kűrjét, hogy egészen a kilencedik pozícióig esett vissza.

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról):

Nők: 1. Alina Zagitova (Oroszország) 237,50 pont, 2. Jelizabet Turszinbajeva (Kazahsztán) 224,76, 3. Jevgenyina Medvegyeva (Oroszország) 223,80.Jégtánc: 1. Gabriela Papadakis, Guillaume Cizeron (Franciaország) 222,65 pont, 2. Viktorija Szinyicina, Nyikita Kacalapov (Oroszország) 211,76, 3. Madison Hubbell, Zachary Donohue (Egyesült Államok) 210,40, ..., 19. JANOVSZKAJA ANNA, LUKÁCS ÁDÁM 156,81.Férfiak: 1. Nathan Chen (Egyesült Államok) 323,42 pont, 2. Hanju Juzuru (Japán) 300,97, 3. Vincent Zhou (Egyesült Államok) 281,1.A viadal hagyományosan a vasárnapi gálaműsorral végződött.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Sport
Sport
Tóth Ivett – akárcsak az olimpián –, a milánói világbajnokságon is a 23. helyen végzett a női műkorcsolyázók versenyében. Pjongcsang olimpiai bajnoka, Alina Zagitova csak az ötödik lett, a világbajnokságot a kanadai Kaetlyn Osmond nyerte.
Sport
Az orosz Jevgenyija Taraszova és Vlagyimir Morozov nyerte meg csütörtökön a párosok versenyét az ostravai műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon.
Sport