Mit tegyünk természeti katasztrófák esetén?

Mit tegyünk természeti katasztrófák esetén?
A Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR) által megrendelt közvélemény-kutatás adatai szerint a lakosság 80 százaléka nem tudja, hogyan őrizheti meg biztonságát földrengéskor. Szintén 80 százalékos azoknak az aránya, akik szerint az otthonukban nem tehet jelentősebb károkat egy földrengés. Ugyanakkor a romániaiaknak csak 30 százaléka rendelkezik földrengéskor használható elsősegélycsomaggal.

A felmérés eredményei kapcsán az UNSAR elnök-vezérigazgatója, Alexandru Ciuncan rámutatott arra, hogy a természeti katasztrófák szempontjából Románia az egyik legveszélyeztetettebb európai ország, és a lakástulajdonosoknak gondoskodniuk kell javaik védelméről.

Az UNSAR emlékeztetett, hogy a földrengés és más természeti katasztrófák, például árvizek és földcsuszamlások ellen védelmet biztosít a kötelező lakásbiztosítás, amely az ingatlan típusától függően 10 ezer vagy 20 ezer euróig terjedő kártérítést tesz lehetővé.

A fakultatív lakásbiztosítás a kötelező biztosítást kiegészítő védelmet nyújt: a teljes kárt fedezi például tűzeset, robbanás, lezuhanó tárgyak, a vezetékek, a klíma- és a fűtésrendszer meghibásodása okozta vízkár esetén és egyéb előre nem látható helyzetekben – közölte a biztosítók szövetsége. 

Raed Arafat szerint a megelőzés a legjobb módszer a katasztrófák kockázatának csökkentésére, és fontos a lakosság felkészítése, mert vészhelyzet esetén a hatóságok kiérkezéséig a polgároknak kell egymáson segíteniük.

A belügyminisztériumi államtitkár kifejtette: valamennyi polgár feladata felkészülni a vészhelyzetekre. „Mindig a helyszínen tartózkodó emberek, a veszélyzóna közelében lévő szomszédok reagálnak elsőként egy katasztrófa esetén. (...) Ha árvíz van, akkor az embereknek kell elsőként egymásnak segíteniük” – magyarázta Arafat a katasztrófák csökkentésének világnapja alkalmából adott nyilatkozatban.

A szakember fontosnak nevezte, hogy az emberek vegyék komolyan a figyelmeztetéseket, a Ro-Alert üzeneteket és a hatóságok más jelzéseit. Ugyanakkor szerinte mindenkinek rendelkeznie kellene túlélőcsomaggal, illetve 72 napra elegendő élelmiszerrel és vízzel.

Fontos Arafat szerint az is, hogy hatósági figyelmeztetés esetén az emberek azonnal vonuljanak biztonságos helyre. „Meg kell az érteni, hogy vészhelyzet esetén bárki áldozat lehet, ezért a legjobb megoldás a felkészülés és a tájékozódás” – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a felkészülésben nagyon sokat segít a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (DSU) a fiipregatit.ro oldalról letölthető telefonos alkalmazása.

Arafat elmondta azt is, hogy a klímaváltozás hatására gyakoribbakká váltak a természeti katasztrófák. „Ezek a változások jelentős hatással lesznek a környezetünkre, és erre fel kell készülnünk” – jelentette ki. 

Képünk illusztráció