Miniszter-jelöltek meghallgatása - 15 órakor szavaz a parlament a Grindeanu-kabinetről (Folyamatosan frissítve)

Carmen Daniela Dan leendő belügyminiszter

Miniszter-jelöltek meghallgatása - 15 órakor szavaz a parlament a Grindeanu-kabinetről (Folyamatosan frissítve)
Futószalagon hagyják jóvá a szakbizottságok a Grindeanu-kormány jelöltjeit, a parlament délután 3 órakor szavaz az új kormányról, este 9 órakor pedig első alkalommal ül össze a kabinet, amely várhatóan megszerzi a törvényhozás jóváhagyását.

Teodor Melescanu után Mihaela Toader európai alapokkal foglalkozó miniszter-jelölt, Alexandru Petrescu, a gazdasági tárca várományosa, Ana Birchall európai ügyekkel foglalkozó tárca nélküli miniszterjelölt, Toma Petcu energetikai, Răzvan Cuc szállításügyi, Mircea Titus Dobre idegenforgalmi és Florin Jianu kereskedelmi miniszter-jelölt is megkapta a szakbizottságok jóváhagyását.

Andreea Păstărnac számára is kedvező a döntés, bár elődje, Eugen Tomac, a határon túli románokért felelős ex-miniszter szerint a hölgy egyetlen feltett kérdésre sem adott érdemi választ.

Carmen Daniela Dannak, a belügyi tárca várományosának meghallgatása zárt ajtók mögött zajlott, erről a két ház szakbizottsága döntött így nemzetbiztonsági okokból. A jelöltről kedvező döntés született. Szintén zárt ajtók mögött hallgatták meg a védelmi minisztérium élére jelölt Gabriel Lest, jóllehet elődjeinél ez nem volt divat.

Augustin Jianu távközlési és Marius Dunca ifjúsági és sportminiszter-jelölt személyével kapcsolatban sem merültek fel gondok a szakbizottságokban.

Ioan Vulpescu, a kulturális és nemzeti identitás tárca leendő vezetője az elmúlt évekhez képest lényegesen nagyobb, mintegy 1 milliárd lejes költségvetéssel rendelkezik idén. Vulpescura, aki 2014 decemberétől 2015 novemberéig a Ponta-kormány művelődési minisztere volt, 17-en szavaztak kedvezően, 5-en ellenezték, ketten tartózkodtak. A fiatal politikus a Bukaresti Ortodox Teológián szerzett diplomát, filozófiából doktorált. A Bihar megyei Margittán született 1976-ban.

A  Klaus Johannis államelnök által visszautasított kormányfőjelölt, Sevil Shhaideh miniszterként folytathatja tovább, a szakbizottsági meghallgatást követően visszaveheti a regionális fejlesztési tárcát, amelyet a Ponta-kormány idején vezetett rövid ideig.

Adriana Petcunak, a víz- és erdőgazdálkodási, illetve Serban Valecának, a kutatási tárca várományosának szintén sikerült megszerezni a bizottságok jóváhagyását. Hasonlóan Daniel Constantinnak is, az ALDE-ba beolvadt Konzervatív Párt egykori vezetője a környezetvédelmi tárcát irányítja majd, és Sevil Shhaidehhez hasonlóan miniszterelnök-helyettesi jogkörökkel is rendelkezik majd. 

Petre Daea mezőgazdasági, Florian Bodog egészségügyi és Pavel Năstase tanügy, Gabriel Petrea társadalmi párbeszédért felelős, Lia Olguta Vasilescu munkaügyi, Gratiela Leocadia Gavrilescu parlamenti kapcsolattartásért felelős, Viorel Stefan pénzügy és Florin Iordache igazságügyi miniszterjelölt is kedvező véleményezést kapott a szakbizottsági meghallgatásokat követően.