Minden, ami képzőművészet és alkotás – sokszínű és sokoldalú tárlat nyílt a Bánffy-palotában

Minden, ami képzőművészet és alkotás – sokszínű és sokoldalú tárlat nyílt a Bánffy-palotában
A Képzőművészek Országos Szövetségének (UAP) kolozsvári fiókja valamennyi kreatív szekciójának részvételével valósította meg idén is Éves Művészeti Szalon (Salonul Anual de Artă) nevet viselő tárlatát: a kiállított alkotások által képviselve van a festészet, a szobrászat, a grafika, a fényképészet, a videó, a környezetművészet, a dizájn, a kerámia és a textilművészet egyaránt. A január 16-ig látogatható tárlatot december 9-én, csütörtök este nyitották meg a Bánffy-palota földszinti kiállítótermeiben.

Az esemény kezdetén Dan Breaz muzeológus, a múzeum munkatársa az UAP éves kiállítását jelentős, mérföldkőnek számító eseménynek nevezte, amely minden évben társadalmunk problémáira utaló és reagáló, valamint napjaink legfontosabb jelenségei kapcsán kritikát megfogalmazó képzőművészeti alkotások széles skáláját vonultatja fel. Ahogy a muzeológus fogalmazott, ez a tárlat nem csupán az alkotók és a közönség közötti kommunikáció lehetősége, hanem egyfajta művészi párbeszéd maguk a kiállítók között is.

Negoiţă Lăptoiu műkritikus a tárlat és tágabb értelemben a kolozsvári művészközeg határait, jellemzőit járta körül köszöntőjében, kiemelve, hogy ez a város mindig is a romániai művészeti élet egyik legfontosabb központja volt és ez nincs másképp jelenleg sem. Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Rés Éva megyei tanácsos is, aki a járványhelyzet ellenére is élettel, művészettel, vibrálással telinek nevezte Kolozsvárt, ahol az alkotás nem állt le, a kreativitás pedig folyamatosan munkálkodik. A résztvevőket Livia Drăgoi, a múzeum egykori igazgatója és Remus Pop gyűjtő, művészettámogató is köszöntötte az eseményen.

Ioan Sbârciu festőművész, az UAP kolozsvári fiókjának elnöke a megnyitón elmondta: a nehéz helyzetekben sem szabad szem elől tévesztenünk a céljainkat vagy megfeledkeznünk a dolgok valódi értelméről, menni kell tovább és tenni, ami tőlünk telik. A folytatásban a festőművész kérésére a jelenlévők egy perc néma csenddel emlékeztek meg az UAP kolozsvári fiókjának közelmúltban elhunyt alkotóiról.

Az esemény végén Ioan Sbârciu és Remus Pop átadta az UAP éves, fiatal alkotókat kitüntető díjait: festészet kategóriában Ioan Bogdan, a szobrászok közül Elena Ilaş, a fényképészet, grafika területén Irina Măgurean Dumitraşcu, textilművészet kategóriában pedig Ina Chiriţă vehette át az elismerést.

A változatos műfajokat, generációkat és látásmódot képviselő alkotók munkáiból nyílt tárlat január 16-ig látogatható a Bánffy-palotában, szerdától vasárnapig naponta 10 és 17 óra között: belépve az udvarra, a bal oldalon elhelyezkedő földszinti termekben tekinthetők meg a grafikai, textil-, illetve kerámiaalkotások, míg a jobb oldali kiállítóterekben a tárlat festményei és szobrai várják az érdeklődőket.

(Borítóképet készítette: Rohonyi D. Iván)