Mi a fizika? – az év romániai kereséseit összesítette a Google

2019-ben a foci, a fekete péntek és a választások taroltak

Mi a fizika? – az év romániai  kereséseit összesítette a Google
Míg idén a világot a krikett, a dél-amerikai labdarúgó kupa, a Trónok harca sorozat, a Bosszúállók szuperhősös film negyedik, záró része, a Joker-film vagy a leégett Notre Dame foglalkoztatta, addig itthon az eMag fekete pénteki akciói, az About You netes webáruház indítása, az európai parlamenti, valamint az elnökválasztások érdekelték az embereket, legalábbis ez derül ki a Google éves keresés-összesítőjéből. A keresőplatform decemberben tette közzé 2019 legnépszerűbb kereséseit, a Google Trends nevű oldalon elérhető listákon azok a szavak, kifejezések, személyek, hírek szerepelnek, amelyek esetében számottevően megemelkedett a keresések száma az előző évhez viszonyítva. A Google globális és országos listákat is készített, elemezte a legnépszerűbb történéseket, híreket, sporteseményeket vagy éppen diétákat. Összeállításunkban azt járjuk körül, mi foglalkoztatta leginkább a romániai lakosokat.

Minden évben igazi csemege a Google éves keresés-összeállításait böngészni, a romániai, de globális keresések is nyújtanak számos kellemes vagy éppen megbotránkoztató meglepetést. Eddig kétszer készítettünk rövid elemzést a Google Trends éves méréseiből, 2017-ben és 2018-ban is az érettségi volt a legnagyobb durranás Romániában. Az előző években készítettünk már műtaknyot, szurkoltunk Simona Halepnek, néztük különböző focieseményeket, legalábbis ez derült ki a legnépszerűbb eseményeket összesítő előző tízes listákról.

Az eMag internetes üzletlánc fekete pénteki akciója az előző években is szerepelt a legnépszerűbb romániai keresések között, most viszont ez a kifejezés vezeti a legnépszerűbb keresések tízes listáját hazánkban. A legnagyobb vásárlási kedvet Olt, Teleorman, Vâlcea, Krassó-Szörény, valamint Kovászna megyében jegyezte az oldal. A lista második helyezettje Răzvan Ciobanu divattervező lett, aki idén áprilisban hunyt el közúti balesetben, míg a harmadik helyre az About You netes üzlet került, amely idén ősszel tört be a romániai piacra. Cameron Boyce amerikai Disney-sztár halálhíre is foglalkoztatta a hazaiakat: a mindössze 20 éves korában, epilepsziás rohamban elhunyt színész főleg a Konstanca, Vâlcea, Teleorman, Olt és Máramaros megyei lakosok érdeklődését keltette fel.

A romániaiakat a tavalyi választások is érdekelték: a lista negyedik helyére az európai parlamenti választások eredményei, míg a hatodik helyre az elnökválasztás eredményei kerültek. Az ország tudatos választópolgárai, nem meglepő módon, Temes, Kolozs, Szeben, Maros, Brassó és Argeş megyében, valamint a Zsil környékén laknak.

A tízes listára természetesen furcsaságok is felkerültek, hiszen a lista hetedik helyére a bukaresti időjárás kifejezést sorolták, míg a nyolcadik helyen az iPhone 11 szerepel. Főként a Konstanca, Vrancea, Giurgiu, Prahova megyeieket és a Brăila környékieket foglalkoztatta Marcel Toader volt sportember, médiaszemélyiség halála – ez szerepel a lista 9. helyén –, míg Călăraşi, Tulcea, Neamţ, Giurgiu és Olt megye lakosait a Románia–Svédország, Európa-bajnoksági selejtező meccs foglalkoztatta igazán. Ez a mérkőzés került a lista utolsó, tízedik helyére.

A Google a legnépszerűbb filmeket is listázta, amely arról árulkodik, hogy hazánkban is nagyon kedvelik az egyre nagyobb teret nyerő szuperhősös filmeket. A legnépszerűbb filmek tízes listájának első helyén az Aquaman, második helyén a Bosszúállók: Végjáték, és negyedik helyén a Captain Marvel szerepel. A listán egyetlen román alkotás, az Oh, Ramona című vígjáték kapott helyet, harmadikként. Ötödik helyre a netflixes Madarak a dobozban, hatodik helyre az Oscar-díjas Zöld könyv, hetedikre az After, nyolcadikra a Bohém rapszódia, kilencedikre a John Wick 3 került. A listát a Csillag születik tavalyi átdolgozása zárja. 

Itthon a tenisz és a foci tarol, a legnépszerűbb sporteseményeket összefoglaló Google tízes listára csak ehhez a két sportághoz köthető hírek kerültek be. Az első helyen a már említett Románia–Svédország mérkőzés szerepel, a második helyre pedig Wimbledon került. A listán szerepel továbbá a Románia–Spanyolország mérkőzés, az U21-es labdarúgó-Európa-bajnokság, a Románia–Franciaország U21-es összecsapás, a Románia–Norvégia meccs, a Románia–Németország U21-es meccs, a Roland Garros, a Románia–Málta mérkőzés és az Australian Open.

A kardszárnyú delfin iránt is nagy volt az érdeklődés tavaly

A Google listái közül azonban a legreprezentatívabbak a mi és a hogyan kérdőszóval kezdődő kereséseket összegző összeállítások. A mi a... kifejezéssel kezdődő keresések rávilágítanak például arra, hogy a romániaiak nem értenek sem a nyelvtanhoz, sem az alapvető természettudományokhoz, a hogyan szócskával kezdődő keresések pedig arról tanúskodnak, hogy alapvető matematikai számításokat sem tudnak elvégezni. A mi a…? kereséses listát a mi az agyhártyagyulladás kifejezés indítja, a második helyen pedig a ce e orca?, azaz mi a kardszárnyú delfin kifejezés áll, számomra teljesen érthetetlen okokból. A tengeri állat iránt Vajdahunyad, Bákó megye, Galac, Szeben és Szucsáva lakói kezdtek el érdeklődni. 

A nyelvtannal a Botoşani, Argeş, Prahova, Iaşi és Konstanca megyeiek állnak igencsak hadilábon, itt ugrott meg a mi az ige? kérdésre való rákeresés mértéke, amely a lista harmadik helyére került. De a fővárosiak sem állnak jobban a nyelvtannal: a bukarestiek számára a főnév értelmezése jelentett nehézséget (8. a listán). A negyedik helyre a torokgyík, míg az ötödikre a fanesca kifejezés került, utóbbi egy hagyományos ecuadori leves. A hetedik legnépszerűbb keresés a szorongás meghatározására, míg kilencedik a halloweenre vonatkozott. A bukarestieknek az operaismerete is hiányos, valamiért elkezdte őket foglalkoztatni Papageno, Mozart Varázsfuvolájának egyik szereplője (6. a listán), de a természettudományokkal sincsenek tisztában, ugyanis a mi kérdőszóval kezdődő keresések listáját a mi a fizika? kérdés zárja. 

A hogyan kérdőszóval kezdődő keresések sem biztatóbbak. A listát a kör területének kiszámítása indítja, de ha az államelnökjelöltek nem ismerik ezt a képletet, akkor az átlagpolgároktól sem várható el, hogy tudják, hogy sugár a négyzeten x pí. A második helyen a grippa (influenza) tünetei, a harmadik helyen a szavazás szerepel, míg negyedik helyre a tanulmányi átlag kiszámítása került. A listán szerepelnek még a hogyan készítsünk csalánteát illetve bodzaszörpöt, hogyan kell átállítani az órát, hogyan fogyjunk, illetve a hogyan készítsünk colivát (román sütemény), valamint puliszkát keresések. 

A Google recepteket is összesítő listáján a bodzaszörp, a palacsinta eredeti receptje, Jamila kalácsreceptje, a savanyú káposzta, valamint az amerikai palacsinta receptje szerepel a lista elején. De diétáztak is a románok, hiszen ezt a sok édességet le kell dolgozni, ezért a Cambridge-, az oloproteikus, a Rina-, a keto-, valamint a Nalep- diéták is hódítottak hazánkban.

A teljes listák, valamint a keresések földrajzi területek szerinti lebontása elérhető a trends.google.hu weboldalon. Megéri böngészni!