Mézeskalácsillat és ünnepi hangulat a Báthoryban

Mézeskalácsillat és ünnepi hangulat a Báthoryban
A Báthory István Elméleti Líceum tanári szobájához vezető folyosót hétfőtől már nem csak egy karácsonyfa díszíti, hanem mézeskalács-házikók, figurák és sütemények sokasága is.

Az egyedi kiállítás anyagát diákok, szülők, tanárkollégák „sütötték ki”, az ötletet pedig a keszthelyi mézeskalács kiállítás adta, amit még januárban tekintett meg az iskola diákjainak egy csoportja – tudtuk meg Fejér Julianna technológia tanárnőtől. A kiállításra gyermek, felnőtt, család, és csoport kategóriákban lehetett benevezni december 12.-ig, de amint meglátták a csodás mézeskalács-alkotásokat, sokan az utolsó pillanatban kedvet kapva még hétfőre is hoztak süteményeket. Az iskolában pénteken sorra kerülő karácsonyi ünnepélyen a mézeskalácsok készítőit díjazzák, majd a gyerekek hazavihetik az elkészített süteményeket.

Nem csak a kiállított mézeskalácsok mennyiségében és aprólékos díszítésében látható a gyerekek lelkesedése, hanem a sütés folyamatában is. Sokan mesélték, hogy a családdal közösen építgették a házikókat, együtt sütöttek-főztek, egyszóval összehozta őket a süteménykészítés. Sokszor még az apukák is besegítettek – magyarázta a tanárnő, akitől megtudtuk: tanárkollégák is behozták családjuk mézespogácsa-kézlenyomatát. A süteményekkel együtt igazi karácsonyi hangulatot hoztak a gyerekek, a szülők az iskolába: „Örvendünk, hogy bejönnek ide a tanári elé a kisgyerekek. Van egy kis karácsonyi hangulat, összehoz bennünket ez a mézeskalácsillat” – tette hozzá Fejér Julianna.

A kiállítást – a sikerén felbuzdulva – a következő tanévben is meg szeretnék szervezni, de talán egy kicsit másképp: felmerült az ötlet, hogy a csodásan kidíszített süteményeket majd elárverezzék, a befolyt összeget pedig jótékonysági célra fordítsák.  

Kép és szöveg: BÖNDI ORSOLYA