Merényletekre figyelmeztet az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége arra figyelmezteti a Romániában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy október 11-13 között legyenek óvatosak a romániai vallási intézmények közelében - olvasható a nagykövetség honlapján péntek este közzétett biztonsági figyelmeztetésben. A SRI viszont úgy reagált: nincsenek olyan információk birtokában, amelyek a terrorkészültségi szint emelését szükségessé tennék, de a rendvédelmi szervek fokozott figyelmet fognak tanúsítani – írja a Hotnews.

„Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségét olyan potenciális fenyegetésekről tájékoztatták, amelyek valamely romániai zsinagógát, templomot vagy mecsetet célozhatnak meg az október 11-13-i hétvégén” - áll a figyelmeztetésben. Az amerikai diplomáciai testület közleménye szerint a riasztást 1-es veszélyességi fokozatba sorolták, ezért szükségesek az óvintézkedések – írják. 

Jelenleg a SRI nem rendelkezik olyan információkkal, amelyek szükségessé tennék a terrorkészültségi szint emelését. Figyelembe véve azonban a feszült nemzetközi helyzetet és a hétvégén zajló vallási eseményeket, a SRI a többi romániai rendvédelmi szervvel együtt fokozott figyelmet fordít a közbiztonság megőrzése érdekében különösen olyan helyeken, ahol vallási szertartásokra, tömegrendezvényekre kerül sor - mondta Ovidiu Marincea, a SRI szóvivője.

Pénteken naplementekor kezdetét vette és szombat estig tart a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a Jom Kippur, vagyis az engesztelés ünnepe.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei