Meloni elutasította a Fideszt, az AUR-t viszont befogadta

Simion ünnepelhet - korábban arról szóltak a hírek, a Fidesz akadályozta az AUR felvételét, Meloni azonban meggondolta magát...
Megalakult az Európai Parlament Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciója, a testület harmadik legnagyobb képviselőcsoportja, amely visszautasította a Fidesz felvételét, de felvette a Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR).

Az ECR 77 tagról 83-ra nőtt - jelentette be a képviselőcsoport. Az új tagok között vannak a dán Demokraták, a bolgár "Van ilyen nép" párt (ITN), a litván Gazdák és Zöldek Uniója (LVZS), korábban a francia szélsőjobboldali Visszahódításhoz tartozó EP-képviselők, valamint a szintén szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) – írja az Euronews hírportál.

Ez utóbbi belépése után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a közösségi oldalán bejelentette, hogy a román párttal a Fidesz nem kíván egy frakcióban ülni. "A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!" – közölte. 

A portal idézi a Corriere della Sera cikkét, amely már egy nappal korábban megírta:  Georgia Meloni olasz miniszterelnök, az ECR elnöke nemet mondott magyar kormánypárt belépésére, mivel állítólag attól tart, hogy több hátránnyal, mint előnnyel járna a Fidesz csatlakozása. Csak ezt követően fogadták el az AUR tagságát, ezzel viszont teljesen ellehetetlenítik, hogy a Fidesz valaha is csatlakozzon az ECR-hez. 

A Fidesz 2021 óta keresi, hogy melyik frakcióhoz csatlakozzon az Európai Parlamentben, amióta kilépett az Európai Néppártból (EPP). Oda most a Magyar Péter által átvett Tisza Párt hét képviselőjét vették fel, a kisebbik magyarországi kormánypárt, a KDNP egyetlen megmaradt képviselője emiatt kilépett a frakcióból.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Alig több mint egy héttel a július 26-án kezdődő párizsi nyári olimpia előtt, magas készültségben vannak a francia hatóságok a különféle szervezetektől érkező fenyegetések miatt, számolt be a híradó.hu portál. A Euronews arról tájékoztat, hogy katonák ezreit küldték a francia fővárosba, hogy segítsék a párizsi rendőröket az olimpia ideje alatt a játékok biztosításában. Néhányan közülük korábban Maliban vagy Afganisztánban is teljesítettek szolgálatot. Ideiglenes tábor létesült, 4500 katona települt a francia főváros peremére. A készültség nem véletlen, hétfőn ugyanis már megsebesítettek egy rendfenntartót: a párizsi Gare d’Est pályaudvaron egy migrációs hátterű férfi megkéselt egy, az olimpia biztonságáért felelős terrorelhárító katonát.
Külpol