Megszavazták a különleges ügyészség felszámolását

Megszavazták a különleges ügyészség felszámolását
Első házként elfogadta a képviselőház az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolását előíró tervezetet. Ezt 171 képviselő támogatta, 136-on ellene voksoltak, ketten pedig nem szavaztak. A végső formáról a szenátus hivatott dönteni.

A plénum a jogi bizottság által továbbított formában szavazta meg a tervezetet. Ez többek között előírja, hogy a bírákat és az ügyészeket bizonyos korrupciós bűncselekmények esetén kizárólag a CSM bírói, illetve ügyészi részlegének hozzájárulásával lehet őrizetbe venni, előzetes letartóztatásba vagy házi őrizetbe helyezni. Ugyanakkor a vádemeléshez is a CSM hozzájárulására van szükség.
 
A szavazást megelőző vitán Stelian Ion igazságügyi miniszter rámutatott: nagy hiba volt a SIIJ létrehozása, amely a román igazságszolgáltatás szégyenévé vált, hiszen semmiféle eredményt nem tud felmutatni, sőt akadályoztatja és késlelteti 6000 ügy kivizsgálását. Szerinte a SIIJ létrehozásával az volt a cél, hogy bizonyos korrupciós ügyeket vegyenek ki az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kezéből.

Az RMDSZ is megszavaztaCsoma Botond RMDSZ-es képviselő a vitán rámutatott: az RMDSZ megszavazza a SIIJ felszámolását, hiszen már decemberben bejelentette, hogy támogatja a kezdeményezést. A politikus ugyanakkor cáfolta, hogy a szövetség indítványozta volna azt a módosító javaslatot, amely szerint csak a CSM jóváhagyásával lehet vádat emelni a bírák és ügyészek ellen.

„Ezt a módosítást nem az RMDSZ javasolta, hanem maga Stelian Ion miniszter” – szögezte le Csoma Botond. Hozzátette: az RMDSZ „nehéz szívvel” fogadta el a módosító javaslatot, amely alkotmányossági aggályokat is felvethet, mivel bűntett függvényében differenciál, azaz csak bizonyos típusú bűncselekmények esetében van szükség a CSM jóváhagyására a vádemeléshez.

Stelian Ion szerint nem tőle származik a vitatott módosító javaslat, de „sok rossz közül kellett választani”, így jutottak végül ehhez a helyzethez. Ugyanakkor hozzátette, csütörtökön elküldi a CSM-nek az igazságügyi törvények módosításairól szóló javaslatcsomagot, és ennek kapcsán megvitatják, hogy melyek lennének a megfelelő garanciák a bírák és ügyészek függetlenségének megőrzésére.

A koalíciós pártok szerint az Európai Bizottság (EB) nem fogja beszüntetni az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (CVM), amitől gyakorlatilag az ország schengeni csatlakozása is függ, ha Románia nem számolja fel a speciális részleget, ezt ugyanis sokak szerint azért hozta létre a korábbi baloldali kormánytöbbség, hogy politikai felügyelet alá gyűrje és megfélemlítse az igazságszolgáltatást.