Megoldás légszennyezésre: új parkok, villanyjárművek

Megoldás légszennyezésre: új parkok, villanyjárművek
Civilek nem, csupán a sajtó képviselői voltak kíváncsiak pénteken a polgármesteri hivatal és a különböző intézmények képviselői által a város légszennyezettsége kapcsán szervezett közvitára, amelyen elhangzott: a legnagyobb gondot a sűrű közúti forgalom jelenti. Erre a problémára megoldást jelentene a terelőút mihamarabbi megépítése, illetve az, hogy ezután a közszállítási vállalat kizárólag új, lehetőség szerint elektromos járműveket szerezzen be. Segítene a helyzeten további különsávok létesítése a tömegközlekedésnek, valamint a közszállítási hálózat bővítése, hiszen így kevesebben használnák autójukat. Bővíteni kellene az intelligens villanyrendőrök hálózatát, és több trolibuszt kellene vásárolni. Az utóbbi években többen is olyan betegségekben hunytak el Kolozsváron, amelyeknek oka a légszennyezéshez is köthető – mondta a tanulmányt bemutató szakember.

Emil Boc polgármester elmondta: a helyhatóság szempontjából elsőbbséget élvez a parkok létrehozása, a gépkocsimegosztó (car sharing) rendszer fejlesztésének elősegítése, a biciklikölcsönző hálózat működtetése és bővítése, illetve külön közlekedési sáv létesítése azok számára, akik többen utaznak egy gépkocsiban. – Életstílusunk megváltozatására van szükség. A helyzeten segít majd, hogy a Mărăşti tér–Monostor útvonalon a polgármesteri hivatalig nemsokára külön tömegközlekedési sáv jön létre – mondta Boc.

Az értekezlet során egy innovatív megoldással rukkolt elő a polgármester: a lakónegyedekben osszák meg egymással a szomszédok a parkolóhelyeket. – Mindig gondok jelentkeznek amiatt, mert senki más nem parkolhat arra a helyre, amelyet valaki már bérel tőlünk. Igen ám, de rendszerint ezek a helyek reggeltől késő délutánig üresen állnak. Miért ne fejlesztenénk ki egy olyan applikációt, amely segítségével pontosan követni lehet, mikor foglalt, s mikor üres egy adott lakónegyedi parkolóhely. Ezeket a helyeket könnyen megoszthatják egymással a környék lakói vagy dolgozói – mondta a polgármester, ezzel ugyanis elkerülhető lenne, hogy az autósok perceken át parkolóhelyt keresve „körözzenek”.

Arról is beszámolt, az önkormányzat tervezi, hogy a kocsimegosztó rendszert használók számára parkolóhelyeket különítsen el, főleg a belvárosban.

Nem feltétlenül a légszennyezéshez kapcsolódik, de a polgármester bejelentette: az elkövetkező időszakban a helyhatóság a lakónegyedekbe is kiterjeszti az ingyenes internet-hozzáférési rendszert annak érdekében, hogy a parkolóhelyek megosztására vonatkozó tervezett applikációt könnyebben használhassák az érdekeltek. – Miért ne lenne ilyen lehetőség a Monostoron, a Donát vagy a Györgyfalvi negyedben? Miért csak a központban, a turistáknak? – tette fel a retorikus kérdést.

Közölte azt is, hogy a Főtéren nemsokára két töltőállomást hoznak létre az elektromos személygépkocsik számára. – Ezen kívül külön ilyen hely létesül a polgármesteri hivatal mellett. Iránymutatók szeretnénk lenni – szögezte le Emil Boc. Szerinte a projekt kivitelezésében a legnagyobb akadályt az Electrica villamosművek jelentette, ugyanis nagyon hosszú ideig tartott a láttamozások, engedélyek, pecsétek, iktatószámok, jóváhagyások beszerzése, és a villanyhuzalok lefektetése.

(Borítókép: Sok múlik a korszerű közszállításon. Fotó: Rohonyi D. Iván)