Több P+R típusú parkolóra lenne szüksége Kolozsvárnak

Közel 900 parkolóhely áll majd a városba igyekvők rendelkezésére

Kolozsvár is igyekszik meghonosítani a nyugat-európai országokban már évtizedek óta bevált Park&Ride (rövidítve P+R) parkolókat, amelynek jelentése: „parkolni és utazni” vagy „parkolj le, és utazz!” Ezeket közvetlenül autóbusz-, pályaudvar, helyi érdekű vasút, metró megállója közvetlen közelében hozzák létre, hogy a városba igyekvők leparkolhassák ott gépkocsijukat, és átszállhassanak a városközpontba tartó tömegközlekedési eszközre. Kolozsváron a reptér mellett tervezik az elsőt, de nagy szükség volna a város nyugati bejáratánál, a Monostor lakónegyed végén is egy ilyen létesítményre elsősorban azok számára, akik a Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó településekről ingáznak a városba, és akik közül sokan a nagy bevásárlóközpontok parkolóját használják - jobb híján - P+R gyanánt. Emil Boc polgármester a minap kijelentette: év végéig befejezik a tavaly szeptember végén elkezdett munkálatokat

A P+R-ek jellemzően ingyenesek, és a külvárosokban, illetve agglomerációkban kerülnek kialakításra, hogy ezzel is csökkentsék valamelyest az adott város gépjárműforgalmát, enyhítve annak káros hatásait. A P+R típusú parkolóknak elsősorban a Kolozsváron munkát vállaló, orvosi kezelésre érkező ingázók veszik nagy hasznát, így nem kell a városközpontban közelharcot vívniuk és tetemes összegeket fizetniük a parkolóhelyért. A gépkocsikat a tömegközlekedési csomópontoknál felépített parkolóban hagyják, innen pedig autóbusszal, trolibusszal, villamossal könnyebben eljutnak a célhoz.  

A kolozsvári P+R ötlete már több éve felmerült, de a különböző közintézmények közötti viták miatt folyamatosan húzódott-halasztódott, 2023 szeptemberében azonban Emil Boc polgármester ünnepélyesen bejelentette, megszületett a döntés, a munkálatok pedig máris elkezdődtek. A kolozsvári önkormányzat a Szamosfalvi/Traian Vuia út 149-151. szám alatt, a repülőtér melletti telket szemelte ki erre a célra, itt ugyanis vasútállomást is létre akartak hozni. Ez kifejezetten hasznos lett volna azok számára, akik például Gyulafehérvárról, Nagyszebenből vagy akár Nagybányáról, Nagyváradról érkeznek a kolozsvári állomásra, ahonnan vonattal közlekedhettek volna tovább a reptérre, pontosabban a közelébe tervezett vasútállomásra, innen pedig vasmadárral tovább a világba.

Egyes szakvélemények szerint a városházának talán inkább a Monostor lakónegyed végén kellett volna először P+R parkolót létrehoznia, hiszen Románia legnépesebb községéből, Szászfenesről, valamint Gyaluból és más környező településekről sokan ingáznak Kolozsvárra. A Monostor végéről autóbusszal, trolibusszal, villamossal, vagy akár az önkormányzat által kialakított ingyenes biciklibérlő-, illetve fizetős elektromos roller-szolgáltatásokat igénybe véve folytathatnák útjukat az igen kevés és egyébként is drága parkolóhellyel rendelkező belvárosba.

Oláh Emese alpolgármester lapuknak elmondta, bár kétségtelenül az lett volna ideális, hogy a Monostoron kezdjék el az első Park&Ride építését, abban a körzetben sajnos nincs önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan. Folynak az egyeztetések a többi állami vagy közintézményi tulajdonban lévő ingatlanokra vonatkozóan.  

Olvasóink közül többen is visszaigazolták: a város nyugati bejáratánál nagy szükség volna egy P+R típusú parkolóra. Az egyik Magyarlónáról Kolozsvárra 38 éve ingázó hölgy elmondta: egyre többen úgy oldják meg a bejutást a városba, hogy a Kolozsvár és Szászfenes határában levő nagy bevásárlóközpontok parkolójában hagyják személygépkocsijukat, s onnan tömegközlekedéssel, autóbusszal folytatják az utat. Olyanok is vannak, akik addig saját járművükkel érkeznek, majd ott megvárják egymást és egyetlen gépkocsiba tömörülve hajtanak be Kolozsvárra. 

A minap Emil Boc polgrmester munkalátogatást tett a reptér mellett épülő P+R parkolónál, és megállapította: jól haladnak a munkálatok. Megerősítette: a főút melletti épület közelében vasúti pályaudvart és buszmegállókat létesítenek, illetve zöldövezetet hoznak létre, ugyanakkor 863 parkolóhelyet bocsátanak az utazók rendelkezésére. 

A befektetés értéke 14,5 millió euró, ezt a helyi költségvetésből fedezik.