Megnőtt a kereslet a táplálékkiegészítők iránt

Dr. Szőcs Ottó: vegyük figyelembe az orvos javaslatait

Megnőtt a kereslet a táplálékkiegészítők iránt
Az elmúlt évtizedben megháromszorozódott Romániában a vitaminok és táplálékkiegészítők piacának forgalma, elérte a 2,7 milliárd lejt. Míg 2012-ben a romániai lakosság 922 millió lejt költött táplálékkiegészítőkre, 2022-ben ez az összeg elérte a 2,7 milliárd lejt – tudtuk meg az Eu­romonitor International által nemrég közzétett felmérésből. Dr. Szőcs Ottó háziorvos, dietetikus azonban óva int attól, hogy a háziorvos vagy szakorvos javaslata nélkül fogyasszunk ilyen készítményeket. – Ha valaki valamilyen hiánybetegségben szenved, akkor van értelme célzottan egyik vagy másik táplálékkiegészítőt vagy vitamint szednie, de csakis az orvossal való konzultálás után – magyarázta a szakember, aki szerint a túlzott vitaminfogyasztásnak is lehetnek hátulütői. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy ásványianyag-hiány fenyegethet minket, főleg azért mert a talajból kifogytak a mikroelemek, így lecsökkent a koncentrációjuk a táplálékban is.

Megháromszorozódott Romániában a táplálékkiegészítők és vitaminok iránti kereslet. Míg 2012-ben a romániaiak 922 millió lejt költöttek táplálékkiegészítőkre, 2022-ben ez az összeg elérte a 2,7 milliárd lejt. Ez a jelentős növekedés a pandémiának is betudható, amely arra ösztönözte a lakosságot, hogy minél több immunerősítő készítményt fogyasszon.

Az Euromonitor International által idén elvégzett és nemrég közzétett felmérésből kiderül az is: a legtöbb ilyen új terméket az időseknek, cukorbetegeknek fejlesztették ki. A fogyasztók pedig kényelemből vagy gazdasági megfontolásból előnyben részesítették a multivitaminokat ahelyett, hogy csak egy-egy vitamint fogyasszanak. Nőtt a kereslet és persze a kínálat is a táplálékkiegészítők online piacán is: sok kereskedő iktatta be az általa forgalmazott termékek közé a táplálékkiegészítőket, vitaminokat. Állítólag Románia a táplálékkiegészítők legnagyobb piaca Délkelet-Európában, amely dinamikusságának eredményeképpen sok multinacionális cég jelen van.

Ugyanakkor a romániai versenytanács egyik tanulmánya azt emelte ki: a romániai lakosság sokszor összetéveszti a recept nélkül kiváltható gyógyszereket a vitaminokkal és a táplálékkiegészítőkkel. Ezért szorgalmazzák olyan szabályozás kidolgozását, amely hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztó gyorsan és világosan különbséget tehessen táplálékkiegészítő és gyógyszer között. Javasolták adatbázis létrehozását, ahol a lakosság tájékozódhat arról a készítményről, amelyet készül megvásárolni. Fontos különbség, hogy míg a gyógyszerek a betegség gyógyítására alkalmas hatóanyagot, a táplálékkiegészítők vitamint vagy ásványi anyagot tartalmaznak.

– A táplálékkiegészítő nagyon tág fogalom, hiszen sok száz anyag ide sorolható, több ezer termék létezik. A kutatások azt mutatják, nincs számottevő különbség azoknak az embereknek az egészségi állapota között, akik szedtek és akik nem táplálékkiegészítőket – mutatott rá dr. Szőcs Ottó háziorvos, dietetikus. Hozzátette: olyankor van értelme célzottan egyik vagy másik táplálékkiegészítőt vagy vitamint szedni, ha valakinek valamilyen hiánybetegsége van, de csakis az orvossal való tanácskozás után. – A túlzott vitaminszedés rosszat is tehet. Például a Covid-járvány idején előfordult, hogy túl sok C-vitamint fogyasztottak az emberek, ami vesegörcsöt okozott. Akadt olyan is, aki enyhe cinkmérgezést szenvedett, ami hányást, hányingert váltott ki. Az illető nagyon magas, 50 mg cinket tartalmazó táplálékkiegészítőt szedett hosszú időn át, míg a napi adag 12 mg – sorolta a túlzásba vitt vitamin- és táplálékkiegészítő-szedés hátulütőit. Megjegyezte, előírás nélkül szedni ezeket a készítményeket felesleges pénzkidobás. De valós veszélynek látja, hogy ásványianyag-hiány fenyegethet minket, főleg azért mert a talajból kifogytak a mikroelemek, ennek következtében pedig a táplálékban is lecsökkent a koncentrációjuk.

Tíz európai lakos közül kilenc már használt táplálékkiegészítőt az elmúlt tizenkét hónapban. A lakosok 69%-a bízik ebben az iparágban. Pontosabban az európaiak 88%-a nyilatkozta azt, hogy szedett már táplálékkiegészítőt, míg 93% az elmúlt 12 hónapban vásárolt ilyen terméket – tudhattuk meg az IPSOS közvélemény-kutató intézet idei tanulmányából. A kutatás során 14 uniós tagállamban kérdeztek meg 13 ezernél több személyt. A leginkább használt termékek a következők voltak: D-vitamin (46%), C-vitamin (36%), magnézium (33%), multivitaminok vagy ásványi anyagok (29%), omega 3 és halolaj (19%) B-vitamin (17%), vas (14%), kalcium (14%), és mindezeket naponta szedték. A probiotikumokat és prebiotikumokat a megkérdezettek közel 50 százaléka fogyasztotta hetente egyszer, vagy amikor eszébe jutott. A romániai lakosok 56%-a válaszolta, hogy a táplálékkiegészítőt az orvos vagy a gyógyszerész javaslata alapján vette be. Ugyanakkor az interjúalanyok 70%-a bízik a gyártó vagy a forgalmazó cég által közzétett információban, és azért választotta ezt vagy azt a terméket. Az európaiak 60%-a a gyógyszertárból, 35% az üzletekből, 15% online vásárolta meg a táplálékkiegészítőket. A vásárlók 85%-a egyrészt a termékek ára miatt döntött egyik vagy másik készítmény megvásárlása mellett, 81%-nak fontos volt, hogy közeli hozzátartozó ajánlotta a termékeket. Ebből a tanulmány készítői azt a következtetést vonták le, hogy az Európai Unióban a legtöbb fogyasztó kellőképpen tájékozódik, mielőtt megvásárolna egy-egy készítményt. A termék címkéjének olvasásakor a lakosok 85%-a mindig vagy általában megnézi, mennyi a javasolt mennyiség, 72%-át az érdekli, hogy a termék milyen hatással van az egészségére, 67% pedig az összetevőkre is figyel.

(Borítóképünk illusztráció)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír