Meghalt Daniel Prodan, a válogatott korábbi alapembere

Meghalt Daniel Prodan, a válogatott korábbi alapembere
Szívinfarktus következtében életét vesztette Daniel Prodan, a román labdarúgás aranygenerációjának egyik tagja.

A 44 éves korábbi balhátvéd a Bukaresthez közeli Voluntari-ban található otthonában lett rosszul, életét nem tudták megmenteni. A tragédiából botrány is lett, ugyanis miután felesége kihívta a mentőket, a kiérkezők között nem volt orvos, csupán ápoló. Mindezt meg is erősítette a román mentőszolgálat vezetője, aki arra a kérdésre, hogy vajon megmenthették volna-e Prodan életét, ha egy orvos is azonnal a helyszínre érkezik, azt válaszolta, hogy „a jóisten tudja”. Prodant három órán át próbálták újraéleszteni, ezalatt négy ízben, de nagyon rövid időre (csak néhány másodpercre) újraindult a szíve, de újból leállt.

Daniel Prodan a román aranygenerációhoz tartozott, a Bukaresti Steaua, a spanyol Atlético Madrid és a skót Glasgow Rangers egykori védője tagja volt annak a válogatottnak, amely Gheorghe Hagi vezetésével negyeddöntőbe jutott az 1994-es világbajnokságon. Tagja volt az 1996-os Eb-n szerepelt (a csoportmérkőzések során kiesett) válogatottnak is. A középhátvéd a válogatottban egy gólt szerzett – 1994-ben a szlovákok ellen 3–2-re megnyert találkozón talált be.

Daniel „Didi” Prodan a Steauával sorozatban öt bajnoki címet szerzett, egy Román Kupához és két Szuperkupához is segítette a fővárosi együttest. Prodan Szatmárnémetiben született 1972. március 23-án, a helyi Olimpiánál szerepelt, az 1991–1992-es időszakban debütált a felnőtt csapatban. A Steauához igazolt, és ott játszott 1996, két idényben volt az Atlético játékosa (34 meccsen játszott, 4 gólt lőtt), majd a Rangershez távozott, ott azonban térdsérülése miatt nem kapott játéklehetőséget. 2000-ben visszatért a Steauához (1 meccsre), majd játszott még a Bukaresti ROCAR-nál (2000–2001, 15 mérkőzés, 3 gól), a Bukaresti FC Naționalnál (2001 és 2002–2003), valamint az olasz Messinánál (2002).

A válogatottnál 1993. június 2-án debütált Kassán (Csehország–Románia 5–2), összesen 54-szer öltötte magára a címeres mezt. Többször volt csapatkapitánya is a nemzeti csapatnak. A 2002-es világbajnokság selejtezőjében Magyarország elleni 2–0-s siker után visszavonult a válogatottól.

Az egykori játékos 2008-ban sportkarrierje jutalmaként III. osztályú sportérdemrenddel tüntették ki.