Meghalt Cătălina Buzoianu rendező

Meghalt Cătălina Buzoianu rendező
81 éves korában elhunyt Cătălina Buzoianu színházi rendező, adta hírül szombaton a Romániai Színházi Egyesület (UNITER).

Cătălina Buzoianu 1938. április 13-án született Brăilaban. 1970-ben végzett a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Intézetben, Ion Olteanu rendezői osztályában, ezzel párhuzamosan részt vett a Radu Penciulescu és David Esrig által vezetett alkotói műhelyben.

Az egyetem elvégzése után a iaşi-i Vasile Alecsandri Nemzeti Színházhoz szerződtették, később a Piatra Neamţ-I Ifjúsági Színházban dolgozott, majd 1979–1985 között a bukaresti Kis Színház főrendezője volt. Ezt követően a szintén fővárosi, Lucia Sturdza Bulandra Színház főrendezője lett, ahol 2006-ig tevékenykedett.

1975-től nyugdíjaztatásáig tanított a bukaresti színművészeti egyetemen.

Az ország számos színházában és küldöldön is rendezett, az általa létrehozott előadások nagy sikernek és kritikai visszhangnak örvendtek.

„Magányra vágyom. Vannak unokáim, többet leszek majd otthon, kevesebb emberrel találkozom. Pontot tettem. Mindentől elszakadtam, nem érdekel már semmi. Mindent megtettem az életben, amit csak tehettem, talán túl sokat is, talán túl sok ideig »ültem« ebben a szakmában. Talán korábban ki kellett volna vonulnom, mint ahogyan kivonultam a színművészeti intézetből. Habár a színházak még mindig igényt tartanak rám, nem látom értelmét, hogy kínozzam magamat és őket is. A dolgokat vagy végigcsináljuk, vagy egyáltalán nem csináljuk. A színészek »bele kell vessék magukat« a munkába, egyetlen rendező sem tud kezdeni semmit a színészek nélkül, azok hite nélkül, hogy bármit létrehozhatnak a színpadon.”, nyilatkozta 2010-ben Cătălina Buzoianu az egyik román napilapnak, amikor bejelentette visszavonulását.