Meghaladta a világjárvány előtti szintet a romániai repülőterek utasforgalma

Meghaladta a világjárvány előtti szintet a romániai repülőterek utasforgalma
Több mint 11,3 millió utas használta a romániai repülőtereket az első fél évben, ami 26 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest és 5,4 százalékkal meghaladja a világjárvány előtti év, 2019 első hat hónapjában regisztrált utasszámot is - közölte ma az Economedia.ro gazdasági portál a romániai repülőterek egyesületének összegzését ismertetve.

A forgalom több mint felét a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtér bonyolította le, ahol 6 millió 791 ezer utas fordult meg, túlnyomó többségük (93 százalék) külföldi, míg 454 ezer utas belföldi járatokat vett igénybe.

A második legforgalmasabb repülőtér a kolozsvári volt az első fél évben 1 millió 148 ezer utassal, majd Jászvásár (1 millió utas) és Temesvár (620 ezer utas) következik a sorban. A romániai repülőtereket elsősorban külföldi utak lebonyolítására használták az utasok: ezek aránya többnyire nem - vagy csak kevéssel - haladta meg a tíz százalékot, egyetlen kivétellel: a temesvári repülőteret az utasok csaknem egynegyede belföldi utazásra vette igénybe.

Románia 17 nemzetközi repülőtere közül tíz az erdélyi, bánsági és partiumi országrészben működik, ám ezek együttesen az utasforgalom kevesebb mint negyedét (23 százalék) bonyolítják le.

A repülőtereken több mint 110 ezer le- és felszállást bonyolítottak le, és mintegy 18 ezer tonna árut mozgattak az első fél évben.

(Borítókép: a kolozsvári repülőtér. Forrás: www.airportcluj.ro)