Megerősítette jelenlétét az RMDSZ a székelyföldi önkormányzatokban

Megerősítette jelenlétét az RMDSZ a székelyföldi önkormányzatokban a vasárnapi romániai helyhatósági választásokon. A városok zömében magabiztosan nyertek az újrázó polgármesterek, és a szövetség több önkormányzati képviselői mandátumra számít.

Magabiztosan nyert Bíró Barna Botond

Hargita megyében ősztől Udvarhelyszék adja a megyei önkormányzat elnökét Bíró Barna Botond személyében, aki magabiztosan nyert. A Székelyhon beszámolója szerint az Udvarhelyszéki területi szervezet elnöke keddi sajtótájékoztatóján közölte: a térségben a megyei tanácselnökre és a megyei listára mintegy 14 ezer, a polgármesterekre 12 ezer vokssal érkezett több, mint négy éve.

Az RMDSZ-nek a 31 tagú Hargita megyei tanácsban 24 önkormányzati képviselője lesz, és Udvarhelyszéken megőrzi eddigi 21 polgármesterét.

Korodi a voksok 73 százalékát kapta Csíkszeredában

Csíkszeredában Korodi Attila polgármester győzött ismét, a részeredmények szerint a voksok 73 százalékát kapta. Keddi sajtótájékoztatóján Korodi Attila közölte: az RMDSZ a lakosok háromnegyedének bizalmát bírja, ami "óriási erőforrás", és megköszönte a román közösségnek, hogy küldtek képviselőt a döntéshozó testületbe.

A megyeszékhelyen az ősszel alakuló új önkormányzatban az RMDSZ-nek 16, az Erdélyi Magyar Szövetségnek (EMSZ) 2, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) egy képviselője lesz.

Székelyudvarhelyt ismét az RMDSZ vezeti

Székelyudvarhelyen két választási ciklus után ismét RMDSZ-es elöljáró áll a város élén, Szakács-Paál István nagy fölénnyel nyerte el mandátumát, és a szövetségnek a tanácsban is többsége lesz.

Gyergyószentmiklóson Nagy Zoltán korábbi elöljáró személyében független polgármester lesz ősztől. Bejelentette: már a napokban tárgyal az önkormányzatba bejutott pártok képviselőivel az együttműködésről.

Székelykeresztúron az EMSZ-es Koncz Hunor-János polgármester újrázott, a tanácsban viszont az RMDSZ-nek lesz többsége.

Kovászna megyében is tarolt az RMDSZ, a megyei szervezet közlése szerint Tamás Sándor újrázó tanácselnök a voksok több mint 70, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester több mint 80 százalékát kapta.

A háromszéki megyeszékhely önkormányzatát rendhagyó módon egyedül az RMDSZ képviselői alkotják majd, sem más magyar párt, sem román politikai alakulat nem szerzett mandátumot. Antal Árpád közölte: nemzetiségi tanács létrehozását javasolja a három nagy román pártnak, mellyel egyeztetne a román közösséget érintő kérdésekben.

RMDSZ-győzelem Kézdivásárhelyen és Baróton

Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton is újra az RMDSZ polgármesterei győztek, a szövetségnek 34 elöljárója van a székelyföldi megyében, és a jelenleginél több önkormányzati képviselői mandátumra számít.

Magyar tanácselnöke lesz Maros megyének is az RMDSZ színeiben ismét győztes Péter Ferenc személyében, míg Soós Zoltán függetlenként szerzett újabb polgármesteri mandátumot Marosvásárhelyen. Maros megyében az RMDSZ-nek 38 polgármestere van, és két, a szövetség által támogatott független mandátumot is nyert.

Maros megyében kedden vita alkult ki a Nemzeti Liberális Pártban (PNL), miután a politikai alakulat két parlamenti képviselője lemondásra szólította fel Ciprian Dobre megyei elnököt és Alexandru György alelnököt a vasárnapi helyhatósági választásokon elszenvedett kudarc miatt.