Megemeli a kormány a bruttó minimálbért

Megemeli a kormány a bruttó minimálbért
A kormány 3000 lejről 3300 lejre emeli a bruttó minimálbért – jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Marcel Ciolacu kormányfő. Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint, a miniszterelnök ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a pénzügyminisztérium által végzett számítások nyomán lemondanak az építőipar, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar adókedvezményeinek kivezetéséről.

Ciolacu a kormányülés hangsúlyozta továbbá, hogy a kabinet 2024-ben további minimálbérnövelést szándékozik végrehajtani a szociális partnerekkel való egyeztetések után.

A kormányfő elmondta: úgy döntött, visszavonja a napirendről az építőipar, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar adókedvezményeinek kivezetéséről szóló rendeletet.
„A pénzügyminisztérium ma reggel bemutatott számításai azt mutatják, hogy amennyiben tevékenységtől függetlenül minden munkavállalóra bevezetnék a kötelező egészségbiztosítást, az lecsökkentené az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók nettó minimálbérét. „Mindannyian, különösen én, azt ígértük, hogy ez nem fog megtörténni, tehát nem értek ezzel egyet. A nettó minimálbér nem csökkenhet. Ennek eredményeképpen úgy döntöttem, hogy levesszük napirendről ezt a rendeletet” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: az illetékes szaktárcák újraelemzik majd a rendelet szövegét, de addig is az említett ágazatokban megmarad az adókedvezmény.

Marcel Ciolacu a kormányülés kezdetén bejelentette azt is, hogy a kormány jóváhagyja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) költségvetésének növelését. A miniszterelnök kifejtette: a CNAS költségvetésének kiegészítésére a háziorvosok költségeinek, valamint az országos programok és a gyógyszerköltség-különbözetek fedezéséhez van szükség. „Ezt meg kell tennünk, annál inkább, mert július elsejétől megnőtt a megtérített költségű egészségügyi szolgáltatások száma” – szögezte le Ciolacu.

(Borítókép: gov.ro)