Megbírságolták a köztévét a Beatrice-koncertről adott tudósítás miatt

Megbírságolták a köztévét a Beatrice-koncertről adott tudósítás miatt
Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) csütörtökön megbírságolta a Román Televíziót (TVR), mert a pártatlan tájékoztatás szabályát megsértve tudósított a Beatrice együttes tavalyi kolozsvári koncertjéről.

 

A hatóság 10 ezer lej bírságot szabott ki csütörtökön. Az együttes augusztusban adott koncertet a Kolozsvári Magyar Napok keretében. A XX. század című szám alatt archív videofelvételeket lehetett látni a kivetítőn, amelyeken többek között Sztálin szovjet és Hitler náci német diktátor volt látható. A tudósításban a riporter "vitatottnak és revizionistának" nevezte az együttest.

A hatóság szerint a köztelevízió megsértette az objektív tájékoztatás kötelezettségét, ami azt jelenti, hogy korrektül kell bemutatnia a tényeket, az eseményeket, a hír szövegének és a képeknek pedig össze kell függniük.

A TVR képviselője korábban közölte, az intézmény etikai bizottsága is vizsgálatot folytatott az ügyben, és ennek nyomán a tudósító már nem dolgozik a köztévében. Az októberi vizsgálat nyomán az etikai testület az ügy kilenc érintettjét meghallgatva egyhangúlag megállapította, hogy a riport készítői az etikai kódex hat pontját hágták át, köztük a legfontosabbat, miszerint a közszolgálati újságírónak tiszteletben kell tartania az igazságot, a vitás témákat pedig részrehajlás nélkül kell kezelnie.

A TVR tudósítása hatására a kolozsvári rendőrség hivatalból vizsgálni kezdte, hogy megsértették-e a koncerten a fasiszta, rasszista és xenofób jelképek használatát tiltó rendeletet, de arra a következtetésre jutott, hogy nem történt törvénysértés.