Megbírságolta a kolozsvári repteret a Versenytanács

Megbírságolta a kolozsvári repteret a Versenytanács
Erőfölénnyel való visszaélés miatt a Versenytanács megbírságolta a kolozsvári repteret. A testület szerint a reptér vezetősége megtagadta a hozzáférést a légikikötő infrastruktúrájához a földi kiszolgálást végző Romanian Airport Services vállalatnak, ezzel pedig megszegte mind a versenyjogi törvényt, mind az Európai Unió működésére vonatkozó szerződést. Ez volt az első eset, hogy a romániai légiiparban a Versenytanács szankciót ró ki.

A bírságra vonatkozó határozatot a Versenytanács elnöke azt követően bocsátotta ki, hogy a földi kiszolgálást végző, román tőkéjű vállalat illetékesei panasz nyújtottak be. A Versenytanács döntését közzéteszik, azután megfellebbezhető a bukaresti ítélőtáblánál.

A Romanian Airport Services vállalat tíz romániai reptér földi kiszolgálását végzi, 2019-től kezdődően közel 6,3 millió utas és 47 ezer repülőgép forgalmát bonyolította le. 

A kolozsvári reptér a Kolozs Megyei Tanács hatáskörébe tartozik, 2019-ben közel 2,92 milliós utasforgalmat bonyolított le Románia második legnagyobb reptereként.

David Ciceo reptérigazgató legutolsó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy költséghatékonyság miatt döntöttek amellett, hogy a földi szolgáltatásokat is a reptéri személyzettel oldják meg.