Megbírságolta a CNCD Csomortányit a náci karlendítés miatt

Megbírságolta a CNCD Csomortányit a náci karlendítés miatt
Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ötezer lejes bírságot rótt ki kedden Csomortányi Istvánra, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökére korábban nyilvánosságra került ifjúkori képe miatt, amelyen náci karlendítéssel pózol – közölte a G4media.ro portál.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke az MTI-nek elmondta: Csomortányit a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) jelentette fel azt követően, hogy szeptemberben a közösségi hálón karlendítős kép jelent meg róla. Hozzátette: a politikus megbírságolásáról egyöntetű szavazással döntött a testület, miután beidézte a feleket, és elemezte a Csomortányi írásban benyújtott álláspontját. Úgy ítélték meg, hogy a náci karlendítés meghaladja a szólásszabadság kereteit, sérti egy kisebbségnek és a náci rezsim rémtetteit elszenvedőknek az emberi méltóságát – mondta Asztalos Csaba.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke azt is hangsúlyozta: a tanács pontosan úgy járt el, mint megannyi hasonló esetben, amikor a náci ideológiához köthető jelképek használatával szembesültek. A pénzbírság kirovásánál tekintettel voltak arra, hogy Csomortányi István egy pártnak az elnöke.

A CNCD arról is döntött, hogy az EMNP-nek harminc napon át meg kell jelenítenie honlapján a határozat kivonatát román és magyar nyelven. A határozatot az elmarasztalt személy megtámadhatja a bíróságon.

 „Ez egy politikai megrendelésre született döntés, nincs mit kezdeni vele” – nyilatkozott az MTI-nek Csomortányi István. Arra a kérdésre, hogy megtámadja-e a bíróságon a CNCD határozatát, kijelentette: jogászokkal fog tanácskozni erről, miután megismeri a határozat szövegét. Hozzátette: a döntést nem fogadja el, de nincs meggyőződve róla, hogy érdemes a román bíróságokon pereskednie az igazáért. Az EMNP elnöke elmondta: a CNCD-hez eljuttatott írásos álláspontjában közölte, kétes hitelességű fotók alapján jelentették fel, amelyeket nem ő hozott nyilvánosságra.

Az EMNP Kolozs megyei szervezetének közösségi oldalán egy nappal azután jelent meg a vitatott fénykép, hogy Csomortányit a pártja küldöttgyűlése megerősítette az elnöki tisztségében. A fényképen öt fiatal látható, akik közül három, feltételezhetően egy barlang bejáratánál, náci karlendítéssel pózol, az ötödik pedig baseballütőt tart a kezében. Az arcokat a felvételen – a Csomortányiét leszámítva – eltakarták. Az EMNP megyei szervezete tudatta: közösségi oldalát feltörték.Az RMDSZ szóvivője, Hegedüs Csilla közleményben lemondásra szólította fel Csomortányi Istvánt, akinek – szerinte – az összes hasonló elveket valló párttársával együtt távoznia kell a közéletből.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol