Megbénult forgalom a határátkelőknél

Ma húsz kilométeres kamionsor alakult ki a román-ukrán határ felé vezető 2-es országúton, a szeretetvásári határátkelő előtt – nyilatkozta az Agerpresnek a iaşi-i út- és hídépítő vállalat igazgatója. A tiltakozó gazdák hétfő óta a négy forgalmi sávból hármat elfoglaltak Szeretvásár és a határátkelőhely közötti szakaszon. A gépkocsisor egészen Grăniceşti településig húzódott szerdán.

Elzárták a román-magyar határ Csanálos-Vállaj határátkelőjét is ma a tiltakozók. A Nagykároly környéki gazdák délben a román-magyar határra, a csanálosi határátkelőhöz vonultak, ahol előbb az egyik, majd mindkét sávot lezárták traktorjaikkal, akadályozva a határátkelést - írta a rendőrség közlekedési osztálya.

A Szatmári Friss Újság beszámolója szerint szerdán a gazdák 40 munkagéppel vonultak a határátkelőhöz. A Presa SM román hírportál azt írta, Szatmár megye prefektusát is a helyszínre várják, hogy tárgyaljon a tiltakozókkal. A hírportál szerint a Facebookon szerveződő tiltakozók azt is felvetették, hogy a román-ukrán határra vonulnak, és a halmi határátkelőt is elzárják. 

A tiltakozás folytatásával fenyegettek kedden a Kovászna megyei gazdák is, sérelmezve, hogy nem tudtak egyeztetni a prefektussal követeléseikről.

A News.ro azt írta, hogy Konstanca megyében a rendőrség 30 tiltakozónak bevonta a gépkocsivezetői engedélyét, mert kedden délután nem a nekik szánt sávon közlekedtek a konstancai kikötőhöz vezető autópályán. A tiltakozók azt állították, hogy a csendőrség utasítására váltottak sávot, de a csendőrök cáfolták, hogy ilyen utasítást adtak volna.