Megalakult az új spanyol kormány

Tárgyalások révén kell támogatást találnia elképzeléseihez

Megalakult az új spanyol kormány
Megalakult az új spanyol kormány; a kabinet 13 minisztere VI. Fülöp spanyol uralkodó jelenlétében letette a hivatali esküt pénteken Madridban. "Sok párbeszédre, megállapodásra, konszenzusra" van szükség, hogy továbbra is növekedjen a gazdaság, és folytatódjon a munkahelyteremtés - összegezte a kormányszóvivő a kabinet alakuló ülése után tartott sajtótájékoztatón, hogy Mariano Rajoy miniszterelnök milyen elvárást fogalmazott meg miniszterei felé.

    Ínigo Méndez de Vigo, aki oktatási miniszteri posztja mellett látja el a szóvivői feladatokat, elmondta: az első kormányülésen a pénzügyminiszter adott tájékoztatást arról, hogy az ország tartani tudja idén a 4,6 százalékos, 2017-ben a 3,1 százalékos államháztartási hiánycélt, amelyről korábban megállapodott az Európai Bizottsággal.
    Kérdésre válaszolva Méndez de Vigo hangsúlyozta: ő maga azonnal hozzálát az előző Rajoy-kormány által bevezetett oktatási törvény módosításához, és ehhez a kormány egy parlamenti albizottság létrehozását kezdeményezi. (A jogszabály ellen eddig 23 alkalommal tüntettek, legutóbb a múlt héten vonultak utcára a diákok Spanyolország több mint ötven városában az új középiskolai vizsgarendszer visszavonását követelve.)
    Az új kormány összetétele azt jelzi, hogy a miniszterelnök a gazdasági stabilitás fenntartását, az Európai Unióval való szoros együttműködést, és a katalán függetlenségi törekvések kezelését tartja kiemelten fontosnak.
    A spanyol ellenzéki pártok bírálták, hogy olyan kulcsfontosságú posztokon mint a gazdasági, pénzügyi vagy munkaügyi tárca nem volt minisztercsere, vagyis szerintük az új Rajoy-kormány lényegében az előző folytatása, ami nem a párbeszédre jött létre. Az új kormány kisebbségben lesz a törvényhozásban, tárgyalások révén kell támogatást találnia elképzeléseihez. Ellenkező esetben képtelen lesz kormányozni az országot, és rövid időn belül ismét parlamenti választásokat kell kiírni. Mariano Rajoy 2011 óta miniszterelnöke Spanyolországnak, az elmúlt tíz hónapban ügyvezetői minőségben, mivel tavaly december óta nem sikerült kormányfőt választani, és kormányt alakítani, noha két parlamenti választást is tartottak a dél-európai országban.