Még nem döntöttek a kisebbségi diákok román dolgozatainak javításáról

Ferencz-Salamon Alpár: még kiküszöbölhető a diszkrimináció

Ez az első generáció, akinek az érettségi dolgozatait online javítják FOTÓ: FREEPIK/ILLUSZTRÁCIÓ
Patthelyzet van kialakulóban a nemzeti kisebbséghez tartozó érettségizők román nyelvű írásbeli dolgozatainak javítását illetően. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) ugyanis az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult, hogy állást foglaljon arról, diszkriminációnak minősül-e, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok románérettségi-dolgozatait olyan tanárok javítják, akik nem ismerhetik a helyzet sajátosságait. A tavalyi és az idei próbavizsgán román nyelvből elért jegyeket összehasonlítva az RMPSZ arra a következtetésre jutott, hogy 50%-kal csökkent a 6-os és 8-as közötti román jegyek száma, és nőtt a 2-es és 4-es közötti jegyek száma – mondta Ferencz-Salamon Alpár országos RMPSZ-alelnök. Az RMPSZ értesülései szerint a CNCD ugyan megállapította, hogy az általuk jelzett helyzet diszkriminatív, de még nem juttatta el hivatalos álláspontját. A döntő szó a tanügyminisztériumé.

Állásfoglalásra szólította fel a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot (CNCD-t) annak kapcsán, hogy diszkriminatívnak minősül-e, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok román érettségi dolgozatait olyan tanárok javítják, akik nem ismerik, nem ismerhetik a helyzet sajátosságait. 

– Ez az első generáció, akinek az érettségi dolgozatait online javítják. Ahhoz, hogy az RMPSZ benyújthassa a dolgozatjavítással kapcsolatos kérését, meg kellett várni az idei tavaszi próbavizsga eredményeit, hogy azokat összehasonlíthassuk a tavalyi, klasszikus módszerrel javított dolgozatok eredményeivel. A próbavizsgák eredményeit feldolgoztuk, visszajelzéseket kértünk a kollégáktól, májusban pedig benyújtottuk az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz a panaszunkat – részletezet a folyamatot a Szabadságnak Ferencz-Salamon Alpár országos RMPSZ-alelnök. Elmondta: először a szokványos panasztétel jogával éltek, amikor jelezték a CNCD-nek a diszkriminatív helyzetet. Mivel ennek megválaszolása több időt vett volna időbe, másodjára állásfoglalás kéréssel fordultak az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, mert ez sürgősségi eljárással megvalósulhat. 

– Arra a felvetésünkre várjuk az állásfoglalást, hogy az általunk leírt helyzet diszkriminatívnak minősül-e. Pontosabban azt kérdeztük: ha a próbavizsgán alkalmazott módon értékelnek, az hátrányos megkülönböztetésnek számít-e a kisebbségi diákokra nézve. Úgy értesültünk, hogy a CNCD szerdán meg is állapította ezt, de hivatalosan még nem közölték a válaszukat. Bizakodom, hogy ha valaki segíteni akar, bőven megteheti. Még nincs késő, a tanügyminisztérium minden gond nélkül megoldhatja a kérést, nem kell az informatikai rendszert ehhez módosítani – fogalmazott az RMPSZ-alelnök.

Ha az Országos Diszkriminációellenes Tanács kiközli a hivatalos állásfoglalását, amivel megerősíti az RMPSZ szakvéleményét, azt eljuttatják a szakminisztériumba. Egyelőre várják a kedvező választ, hogy a nemzeti kisebbséghez tartozó végzősök román írásbeli dolgozatát olyan pedagógusok javíthassák, akik a nemzeti kisebbségek által lakott megyékben tanítanak, és mind szakmailag, mind módszertanilag fel vannak erre készülve – tette még hozzá Ferencz-Salamon Alpár. 

Az RMPSZ-alelnök szerint a legrelevánsabb indoklás a nagyon jól kimutatható eredményromlás. Például Kovászna megyében számszerűen kimutatható, hogy az idei próbavizsgán 50%-kal csökkentek a 6-os és 8-as közötti román jegyek a tavalyihoz képest, és nőtt a 2-es és 4-es közötti jegyek száma. – Óriási különbségek voltak a javítótanárok által adott jegyek között. Előfordulhatott, hogy ez a különbség négyjegynyi volt. Azaz a dolgozatokat először olyan romántanárok javíthatták, akik román többségű megyében tanítanak, de nem a nemzeti kisebbséghez tartozó érettségizőket. Ők nem ismerhették a nemzeti kisebbséghez tartozó diákok nyelvi hátterét, sajátosságait. Ez olyan eredményeket hozott, ami hátrányosan megkülönbözteti a kisebbségi diákokat és méltánytalan helyzetet generált. A második javítás erdélyi megyében történhetett, olyan tanárok által, akik a nemzeti kisebbséghez tartozó diákok dolgozatait már javították – összegzett az RMPSZ országos alelnöke. 

– Én már tavasszal interpelláltam erre vonatkozólag. Zajlik az egyeztetés a kérdésben. Remélem, hogy a jövő hét folyamán döntés születik. A végső szót a tanügyminisztérium mondja ki, és remélem, hogy az RMPSZ által benyújtott anyagok segítenek a jó döntés meghozatalában – nyilatkozta a Szabadságnak Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es képviselő.