Mától lehűlés várható. Mennyivel csökken a hőmérséklet?

Mától lehűlés várható. Mennyivel csökken a hőmérséklet?
Mától fokozatosan lehűl az idő, az ország legtöbb vidékén várhatók negatív hőmérsékleti értékek is, akár –5 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérők higanyszála, péntektől viszont fokozatosan elkezd felmelegedni a levegő.

A Bánságban ma még meleg lesz, ám elkezdődik a fokozatos lehűlés, és a március 26–29. időszakban a nappali csúcshőmérséklet 10–12 Celsius-fok körül alakul, éjszaka pedig 0 fokig esik a hőmérséklet, március 28-án pedig –2 fokig is lesüllyed a hőmérők higanyszála. Ezt követően fokozatos felmelegedés érkezik, a nappali csúcshőmérséklet akár 16–17 fokig is felmehet, és az éjszakai minimumok is 4–5 fok körül alakulnak – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A Partiumban is elkezdődik a lehűlés: az említett időszak első felében még 17 fok várható, hogy aztán március 27-én már a nappali csúcshőmérséklet ne haladja meg a 8 fokot, és aztán a hónap végére a hőmérők higanyszála újra felkússzon 1 fokig. Az első két napban az éjszakai minimum 3–4 fok lesz, március 28-án viszont már alig –3 fok. Az időszak elején enyhe esőzésekre is számítani kell, április 3-ától pedig újra csapadékosra fordul az időjárás – akkor már 15–16 fok is lehet.

Erdélyben szintén csökkenő trendet mutatnak a hőmérsékleti értékek, az ilyenkor megszokottnál hidegebbre kell készülni. A március 26–29. időszakban a nappali csúcshőmérséklet 7–9 Celsius-fok lesz, az éjszakai minimum pedig akár mínusz 3–5 fok. Március 29-e után a hőmérők higanyszála már 14 fokig is felkúszik. Mérséklet mennyiségű csapadék várható.

Máramarosban is a sokéves átlagnál hidegebb lesz az elkövetkező napokban: nappal nem lesz melegebb 7–9 foknál, éjszaka pedig mínusz 2–4 fokig is lecsökken a levegő hőmérséklete. Március 29-e után itt is érkezik a felmelegedés, előbb 10–12 fokig, majd 15–16 fokig is felmegy a hőmérséklet a prognózis második hetének végére. Az időszak első felében enyhe csapadék várható.

A hegyekben közben hideg idő lesz, a nappali csúcshőmérséklet –2 és 0 Celsius-fok körül alakul, éjszaka pedig mínusz 4–7 fokig is lesüllyed a hőmérők higanyszála, március 28-án pedig –10 fok is lehet. Ezt követően enyhe felmelegedés várható, 3–4 fokos nappali csúccsal. Enyhe csapadékra kell készülni.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A meteorológusok újabb vörös és narancssárga riasztásokat adtak ki a kánikula miatt az egész ország területére. Hétfőn és kedden a régiók egy részében a hőmérsékleti csúcsértékek elérik a 42 Celsius-fokot, a kellemetlen hőérzet pedig rendkívül fokozott lesz – hívta fel a figyelmet az Agerpres hírügynökség.
Közhír
Közhír