Másfél milliárd euró öntözőrendszerekre

Másfél milliárd euró  öntözőrendszerekre
Másfél milliárd eurót különít el a mezőgazdasági minisztérium öntözőrendszerek kiépítésére – tájékoztatott sajtóközleményében a szaktárca.

Az erről szóló tervezetet már közvitára bocsátották, az indoklás szerint a kezdeményezéssel a cél csökkenteni az éghajlatváltozásnak a mezőgazdasági termelésre gyakorolt hatását. A programra szánt 1,5 milliárd eurót az állami költségvetésből különítik el 2027-éig. Az elképzelések szerint ezzel a ráfordítással a jelenlegi 89-ről 150-re emelkedne az öntözőberendezések száma, az öntözhető terület nagysága pedig 1,8 millió hektárról 2,6 millió hektárra nőne.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter munkalátogatást tett szombaton Kolozs megyében: Szászfenes község több gazdaságába, és Szentmihály község öntözőrendszeréhez látogatott el. „Az aszály hatásai miatt aggódó Petre Daea mezőgazdasági miniszter Kolozs megyébe látogatott. A mezőgazdasági minisztérium illetékesei folyamatosan keresi a megoldásokat a romániai gazdák számára, hogy az idei termés ne kerüljön veszélybe" – írta Facebook-oldalán Alexandru Cordoș, a PSD kolozsvári elnöke.

Az öntözőrendszerek helyreállítását célzó projektek PNRR finanszírozásba való bevonásával támogatnák a romániai mezőgazdasági termelőket és elősegítenék a terményeik romániai piacon való felértékelését.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol