Marosvásárhelyen lesz a Semmelweis erdélyi díszbemutatója

Február 9-től vetítik a filmet a romániai mozik

semmelweis film
Közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti tripla vetítésen mutatja be a Koltai Lajos rendező-operatőr által rendezett Semmelweis filmet a nagy hagyományú orvosképzés fellegvárában, Marosvásárhelyen január 28-án A Vándormozi és a Taylor Projects.

2023 és az elmúlt öt év legnézettebb magyar filmjének erdélyi díszbemutatóját és egyben közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítését a Kultúrpalota hangversenytermében tartják.
Az eseményen részt vesz Nagy Katica (a film női főszereplője, Emma Hoffmann szerepében) és Kovács Tamás (Semmelweis vetélytársa, Ferdinand Kollár szerepében), míg Koltai Lajos, a film rendezője és Vecsei H. Miklós, a film férfi főszereplője virtuálisan (online) köszönti a jelenlévőket.

A délutáni és esti vetítés teltházas, de a 10 órakor kezdődő vetítésre még lehet jegyeket vásárolni a Kultúrpalota jegypénztárában és a avandormozi.ro oldalon. A film tervezett erdélyi/romániai mozibemutatója február 9, ekkortól lesz látható a kolozsvári mozikban is. De a filmet A Vándormozi eljuttatja az ország olyan településeire is, ahol nincs villannyal működő mozgóképszínház.

Az anyák megmentőjéről készült alkotás Semmelweis Ignác életének azon időszakát mutatja be, melyben 28 évesen, fiatal magyar orvosként egy bécsi kórházban rájön, hogy mi okozza a halálos gyermekágyi lázat, és az hogyan előzhető meg. Koltai Lajos látványos és fordulatos produkcióban állít emléket az orvostörténelem kiválóságának, aki majd fél évszázaddal a kórokozók felfedezése előtt felismerésével és cselekedetével az anyák megmentője lett.

Az alkotást 2023. november 30-ai magyarországi mozibemutatója óta több mint negyedmillió néző látta.