Marco Rossi: lenyűgöző a magyar szurkolók lelkesedése

Kitörő örömmel fogadták a szövetségi kapitányt Tusványoson

Marco Rossi: lenyűgöző a magyar szurkolók lelkesedése
Csütörtökön délután vastapssal, éljenzéssel és a Ria, Ria Hungária! rigmussal üdvözölték a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban a szurkolók és a rajongók a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitányát, aki a Buzánszky Jenő Sportteraszon családi történeteket is mesélt, Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője pedig az angolok fölött aratott történelmi jelentőségű győzelemről, a közelgő labdarúgó Európa-bajnokságról, terveiről, a Fradi legutóbbi meccseiről, példaképéről, szigorú katolikus neveltetéséről, de a csíksomlyói kegytemplomnál tett látogatásáról is kérdezte. Marco Rossit ajándékkal is meglepték a székelyföldiek, majd a kérdezz-felelek végén a hatalmas népszerűségnek és elismerésnek örvendő mester mezeket szignózott és fotókat készített a rajongókkal.

Hatalmas érdeklődés övezte a Marco Rossival folytatott beszélgetést a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban: nagyon sokan eljöttek meghallgatni a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitányát a Buzánszky Jenő Sportteraszon. Az edző szerénységgel és alázattal válaszolt Szöllősi György kérdéseire, a Nemzeti Sport főszerkesztője többek között családi vonatkozású témákról, labdarúgó Európa-bajnokságról, az angolok fölött aratott történelmi jelentőségű győzelmet követő szurkolói üzenetekről, a világbajnokságról és a Nemzetek Ligájában való várható szereplésről kérdezte. Rossi több kijelentését tapsvihar követte a közönség részéről.

– Nagyon sokan követik a magyar focit, így volt ez akkor is, amikor a dunaszerdahelyi csapatot edzettem. Még nagyapám is a magyar foci rajongója volt, az Aranycsapat mellett a Honvédnek és a Torinónak. Egyébként megvallom, biztosan nagyon büszke lenne rám, ha látná, hogy a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya vagyok. Mi nem vagyunk az Aranycsapat, de kétségtelen, hogy nekünk is sikerült beírnunk magunkat a magyar focitörténelembe. Lenyűgöző a magyar szurkolók lelkesedése – mondta.

Úgy gondolja: labdarúgó Európa-bajnokságban történő szereplés valójában az alapkő volt arra, amit azután következett, s ide tartozik az angolok elleni történelmi győzelem is.

– Szép folyamat indult, s továbbra is jó úton haladunk. A szerződésem 2025 decemberéig szól, ám ha egy súlyos vereség miatt menesztenek, akkor elfogadom. Kétségtelen, hogy a mélypontot a 2021-ben a világbajnoki selejtezőn Budapesten az albánoktól elszenvedett vereség jelentette. Lényegében örvendek, hogy ilyen hosszú távú szerződést kötöttek velem, ez perspektívát vetít elém. Hogy az igazi nagy cél a vb? Egyelőre az Eb-kvalifikációra gondolok, s arra, hogy megőrizzük a Nemzetek Ligájában elért helyezésünket – fogalmazott az edző.

Arra is kitért, hogy elhagyja-e mostani megbízatását, amennyiben egy nagy csapathoz hívják.

– Ebben a szakmában folyamatosan mérlegelni kell, ez kétségtelen, viszont az is biztos, hogy rengeteggel tartozom Magyarországnak és a magyar embereknek. Nagyon hosszú folyamat vezethet esetleg oda, hogy ezt a lépést megtegyem. Semmi kedvem és szándékom távozni a magyar válogatott éléről, hiszen csodálatos eredményeket értünk el, tehát az arcomat és a fejemet még nagyon sokáig el kell viselniük a magyar embereknek – nevettette meg a hallgatóságot a kapitány.

Marco Rossi a Fradi meccseit is kommentálta. Úgy véli, nagyon erős a csapat.

–  Nincs veszve semmi számukra – mondta, majd arról is beszélt, hogy kapcsolatban van a Sepsi OSK vezetőedzőjével, Cristiano Bergodival, akit nagyon rég ismer.

Elmondta: olaszként ugyanúgy készíti fel a magyar válogatottat a Nemzetek Ligájában az olaszok elleni meccsre, mint bármilyen más mérkőzésre. Hozzátette: az angolok fölötti győzelem után a szurkolók részéről érkezett üzeneteket tartja a legfontosabbnak.

–  Édesapám és nagyapám, valamint Mircea Lucescu és az argentin Marcelo Bielsa a példaképeim. Valóban szigorú katolikus neveltetésben részesültem, apácák tanítottak, akik még szigorúbbak, mint a papok – válaszolta a személyes jellegű kérdésekre Rossi.

Jakab Zoltán, a Székelyudvarhelyi Futsal Klub vezetője fent Székelyföld, lent pedig Marco Rossi felirattal 9-es számú mezt ajándékozott a vendégnek, a résztvevők pedig tapsviharral díjazták a szép gesztust. Végszóként azt mondta: bele se mer gondolni abba, hogy a magyar válogatott első helyezést ér el a Nemzetek Ligájában…

A SZERZŐ FELVÉTELE