Márciusban újabb román-lengyel együttes kormányülés lesz

Márciusban újabb román-lengyel együttes kormányülés lesz
Március elején lesz Románia és Lengyelország kormányainak a következő együttes ülése, amelyet a lengyel fővárosban tartanak - állapodott meg erről a két kormány miniszterelnöke csütörtökön.

Nicolae Ciucă telefonon folytatott megbeszélést lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel, akivel megállapodtak, hogy a két kormány legközelebbi együttes ülését március 3-án tartják Varsóban.

A román kormány közleménye szerint Morawiecki gratulált Ciucănak a miniszterelnöki kinevezéshez, illetve ahhoz a politikai stabilitáshoz, amelyet a november végén létrehozott román nagykoalíció szavatol a román belpolitikában. Ciucă méltatta a román-lengyel kapcsolatokat, a két ország együttműködését és megköszönte lengyel kollégájának a koronavírus-járvány negyedik hullámában Romániának nyújtott segítséget.

A beszélgetés jelentős részét a felek biztonsági kérdéseknek szentelték, szóba kerültek a Kelet-Európában tapasztalható hibrid akciók és az Oroszország által Ukrajnára kifejtett katonai nyomás. A két kormányfő abban állapodott meg, hogy közeli és személyes kapcsolatban maradnak és bármilyen közvetlen érdekeltségű témában kétoldalú egyeztetéseket folytatnak - olvasható a román kabinet közleményében.