Már idén közlekedhetünk a tordatúri gyorsforgalmi úton?

Optimista verzió szerint 140 km autópályát avatnak idén

autópálya
Sok változótól függ, 55 vagy 200 kilométer készül el az idén FACEBOOK/PROINFRASTRUCTURA
Miután mintegy három hete végre autópályán is el lehet jutni Tordától Marosvásárhelyig, idén decemberben – optimista forgatókönyv szerint – ismét pezsgőt bonthatnak azok a kolozsváriak, akik gyakran járnak autóval a szomszédos megyeközpontba: akár idén elkészülhetne a DEx4-es jelzésű gyorsforgalmi út, amely Tordatúr határában biztosítana összeköttetést az E60-as országút és az A3-as autópálya között. És persze ünnepelhetnek majd a tordaiak is, hiszen megszabadulnának a hatalmas tranzitforgalomtól – a közel 5 kilométeres út mintegy terelőútként szolgálna a város számára. Persze, a munkálatok idei befejezése még korántsem biztos, de tény, van rá esély – mutat rá éves előrejelzésében a Pro Infrastructura Egyesület, amely akárcsak az előző években, elkészítette év eleji prognózisát, ezúttal is pesszimista és optimista forgatókönyveket vázolva fel arra, hány kilométerrel bővül 2024-ben a hazai autópálya- és gyorsforgalmi úthálózat.

A hazai infrastrukturális beruházásokat figyelő civil szervezet szerint nagyon sok változótól függ az, hogy a kivitelezők idén hány kilométernyi autópályát tudnak átadni. A realista, avagy inkább pesszimistának nevezhető forgatókönyv alapján csak 55 kilométeren a biztos, az optimista forgatókönyv szerint viszont éves rekordnak számító 140 km is beindulhat a forgalom. Sőt, az „álomforgatókönyv” 176, de akár 200 kilométerrel is számol, amennyiben a „bolygók együttállása” kedvező lenne (például lenne elég pénz az államkasszában – mert nincs –, ha komoly állam volnánk, és ha az építők nagyon szorgalmasak lennének...). A pesszimista verzió a DEx16 (Nagyvárad), az A0 déli 1-es szakasza, az A7 Focșani-i szakasza, és az A0 jelenleg használaton kívüli „múzeum” szakaszaival számol, az optimista ezek mellé sorolja az A0 déli 3-as szakaszát, az A1 Pitești–Curtea de Argeș szakaszát, a DEx12 (Colonești és A1 között) és a tordatúri DEx4 gyorsforgalmi utakat.

Az összesítés arra is kitér, hogy fontos premiereket is hoz majd az év, például elkezdődnek a munkálatok a Nagyszeben–Pitești A1-es autópálya 2. és 3. szakaszain, de az A8-as és A13-as autópályákon is. Amennyiben időben meglesz minden engedély, 2024-ben összességében 196 kilométert kitevő autópálya szakaszokon kezdődhet meg a tényleges kivitelezés. 

Az előrejelzés szerint az idén először Nagyváradon lehet majd piros pántlikát vágni: a város terelőútját az A3-as autópályával összekötő DEx16 – amelyen a Strabag dolgozik – már február-márciusban kész lehet, akárcsak a Bukarest körüli A0-as autópályának az 5-ös és 4-es országutat összekötő szakasza.

Arra, hogy a tordatúri, menetirányonként kétsávos, öt kilométer hosszú gyorsforgalmi út már idén elkészüljön, 50% esélyt lát a Pro Infrastuctura; mint írják, a kivitelező Dimexnek nem lesz könnyű, de be tudná fejezni az utat valamivel a határidő előtt, decemberi átadással. 

Hasonlóan 50%-os eséllyel lehet kész például az A0-ásnak az A1-et és A2-t összekötő szakasza, pedig erre 2024 áprilisa a határidő, ám a török kivitelező csak a munkálatok 60%-val van meg. Viszont kellemes meglepetést okozhat a WeBuild, amely a jelen állás szerint akár kilenc hónappal a határidő előtt befejezheti az A1-es autópálya Pitești és Curtea de Argeș közötti 30 km-es szakaszát. Az ismeretlen faktort az UMB társulás jelenti, amely az A7 autópálya több szakaszán, de két gyorsforgalmi úton is dolgozik, és ahhoz, hogy avatni tudjon, el kell döntenie, hova koncentrálja a munkaerőt. 

Az egyesület ugyanakkor hozzáteszi: az autópályák és gyorsforgalmi utak mellett nagyon fontos a városok terelőútjainak a megépítése, amely területen szintén nagy a lemaradás – a negatív példák között Zilahot is említik...

Tavaly Romániában mintegy 97 km autópályát adtak át, de ebből majdnem 16 kilométer „múzeum”, azaz egyelőre nem vezet sehonnan sehova. A 2023-as év azért marad emlékezetes, mert az ország autópálya- és gyorsforgalmi úthálózata végre átlépte a bűvös 1000 kilométert – immár 1075 km. A jelenleg a tervezés/kivitelezés különböző stádiumában lévő autópálya-szakaszok összhosszúsága 751 km, további 95 km esetében folyamatban van a kivitelezésre vonatkozó versenytárgyalás.