Majdnem 40 ezer erkölcsi bizonyítványt bocsátottak ki elektronikusan

Majdnem 40 ezer erkölcsi bizonyítványt bocsátottak ki elektronikusan
Az erkölcsi bizonyítvány online kibocsátására létrehozott platform működésének első hónapjában több mint 39 ezer erkölcsi bizonyítványt állítottak ki – közölték az illetékesek.

A program elindítása óta több mint 50 ezer új fiókot hoztak létre a hub.mai.gov.ro platformon, és 39 ezernél több online bizonyítványt állítottak ki – tették hozzá a belügyminisztérium munkatársai. Állításuk szerint a felhasználók 5 pontból 4,4-re értékelték a szolgáltatás minőségét.

A tárca emlékeztet, hogy az állampolgárok kétféle módon juthatnak hozzá az elektronikus formátumú dokumentumhoz: közvetlenül, a hub.mai.gov.ro portálra való bejelentkezésük után, vagy a ghiseul.ro portálon keresztül.

A hub.mai.gov.ro portálon fiókot létrehozó személyeknek egy online űrlapot kell kitölteniük, de a személyazonosságuk igazolásához személyesen jelentkezniük kell egy rendőrségi ügyfélszolgálati ablaknál, a másik változat esetében ez nem szükséges.

Az erkölcsi igazolvány elektronikus formátumban jelenleg csak büntetlen előéletű román állampolgárságú magánszemélyek által igényelhető.

A tárca azonban év végéig meg fogja teremteni a lehetőséget, hogy a jogi személyek, illetve a büntetett előéletű magánszemélyek is élhessenek ezzel a szolgáltatással – közölték.