Magyarok és románok (le)szereplése tenisztornákon

Magyarok és románok (le)szereplése tenisztornákon
A heti keménypályás tornákon résztvevő magyar és román játékosok közül csak Raluca-Ioana Olaru örülhetett a továbbjutásnak.

Luxembourg

Babos Tímea két szettben kikapott a kanadai Eugenie Bouchard-tól a 226 ezer dollár összdíjazású luxembourgi keménypályás női tenisztorna első fordulójában. A világranglista 63. helyén álló magyar teniszező öt alkalommal veszítette el adogatójátékát a keddi mérkőzésen, öt ászt szervált és négy kettős hibát követett el a selejtezőből érkezett ellenfelével szemben. A két játékos most találkozott egymással harmadik alkalommal: Babos 2011-ben a kanadai Saguenayban és 2016-ban a kínai Sencsenben is két szettben győzött.

Eredmény, 1. forduló (a 16 közé jutásért): Bouchard (kanadai)–Babos 6:4, 6:2.

Moszkva

Győzött a józan ész: a világelső Simona Halep visszalépett a moszkvai, 932 866 dollár összdíjazású női tornától. Az elsőként kiemelt versenyző csak a második fordulóban kapcsolódott volna be a küzdelembe, de hátsérülése (porckorongsérve) még nem gyógyult meg teljesen. Megtörténhet, hogy az október 21. és 27. között esedékes szingapúri világbajnokságot is kihagyja a konstancai teniszező. Így a második fordulóban Anasztaszija Pavljucsenkova ellenfele a selejtezőkben szerencsés vesztes görög Valentini Grammatikopulu lett, 7:5, 6:0-lal lépett tovább az orosz.

Párosban az első favorit Irina-Camelia Begu, Mihaela Buzărnescu kettős a kiskapun át távozott az orosz fővárostól, miután csak három gémet tudott „összekaparni” az ad-hoc összeállt orosz Olga Dorosina, Polina Monova duó ellen, a 6:2, 6:1-gyel végződött találkozó 56 percet tartott. Beguéknak eredetileg az Ana Bogdan, Alekszandra Krunics (román, szerb) párossal kellett volna játszaniuk, de a kettős a román lány jobb kezének sérülése miatt visszalépett. A román páros 4090 dollárt és 1 világranglistapontot kap a részvételért, mindketten egyesben is már az első körben búcsúztak.

Döntő rövidítésben jutott tovább Raluca-Ioana Olaru és társa, a horvát Darija Jurak, 6:4, 4:6, 10–8 arányban nyertek a Nadja Kicsenok, Anastasia Rodionova (ukrán, ausztrál) kettős ellen. Az összecsapás 112 percet tartott. Olaruék eddigi jutalma 14 795 dollár és 185 WTA-pont. A román–horvát duó az elődöntőben a Jevgenyia Rodina, Ajla Tomljanovic (orosz, ausztrál)–Nigina Abdurajmova, Ana Kalinszkaja (üzbég, orosz) párharc győztesével mérkőzik.

Stockholm

Marisu Copil (90. a világranglistán) indult a férfiak számára rendezett, 612 755 euró összdíjazású tornán a svéd fővárosban, de kellemetlen meglepetésre gyengébben jegyzett ellenféltől szenvedett vereséget az első fordulóban, és búcsúzott. Az aradi teniszezőt az amerikai Bradley Klahn (102.) verte 6:2, 3:6, 6:4-re, Copil 6200 eurót kap a részvételért.