Magyar–svéd: búcsú az évtől és négy korábbi meghatározó játékostól

Kódolatlanul látható a mérkőzés

Magyar–svéd: búcsú az évtől és négy korábbi meghatározó játékostól
A magyar labdarúgó-válogatott kedden este, a svédek elleni barátságos mérkőzéssel nemcsak az évet zárja, hanem az elmúlt, nagyjából két évtized négy meghatározó játékosát is búcsúztatja.

Király Gábor (a képen), Juhász Roland, Hajnal Tamás és Vanczák Vilmos összesen 339-szer lépett pályára a nemzeti együttesben. Közülük kiemelkedik a 40 éves hálóőr, aki 1998-ban, több mint 18 évvel ezelőtt mutatkozott be a válogatottban, s azóta rekordot jelentő 107 alkalommal állt a kapuban.

Juhász 95., Hajnal és Vanczák pedig kereken 60., illetve 80. válogatottbeli fellépésével fejezi majd be karrierjét a nemzeti csapatban.

A svédek vasárnap az Eb-ezüstérmes franciák vendégei voltak a Saint-Denisben, s ugyan Emil Forsberg góljával vezettek, végül 2–1-re kikaptak.   

A magyar és a svéd labdarúgó-válogatott több mint öt év után találkozik egymással, a két együttes eddig 44-szer mérkőzött meg. A mérleg: 18 magyar és 16 svéd győzelem, továbbá 10 döntetlen. A tétmérkőzéseket tekintve tizenötször csapott össze a két válogatott: négy magyar siker mellett három alkalommal döntetlen lett az eredmény, míg nyolcszor a svédek örülhettek. Legutóbb 2011. szeptember 2-án találkozott a két gárda, akkor Budapesten az Egervári Sándor által irányította magyar csapat Szabics Imre és Rudolf Gergely góljaival 2–1-re győzött, ezzel megszakította az északi rivális elleni 16 éves nyeretlenségi sorozatot.

Bernd Storck szövetségi kapitány korábban elmondta, nagyon fontos számára, hogy a nemzeti csapatot tovább alakíthassa a Svédország elleni találkozó tapasztalatainak felhasználásával, és hogy fiatal, korábbi U21-es játékosokat próbáljon ki élesben. A találkozó középe-európai idő szerint 20.45 órakor kezdődik a budapesti Groupama Arénában, élőben közvetíti az m4sport tévéadó (kódolás nélkül).

*

Románia is barátságos meccsel búcsúzik az évtől, kedden 18 órai kezdettel Oroszország ellen játszik Groznijben. A találkozót élőben közvetíti a DolceSport tévéadó.