Magyar rendezők filmjei a bukaresti Docuart Fesztiválon

Magyar rendezők filmjei a bukaresti Docuart Fesztiválon
Romániai dokumentumfilmek, megbeszélések, mesterkurzusok, de fényképkiállítások is bekerültek a bukaresti Docuart Fesztivál programjába. A november 6–11. között zajló filmes rendezvényen több magyar rendező alkotását vetítik, versenyszekcióban és versenyen kívül egyaránt. A hetedik alkalommal szervezett fesztiválon számos olyan eseményre is sor kerül, amelyen a dokumentumfilm hatásai, következtményei kerülnek terítékre.

A rendezvény november 6-én a Bukaresti Nemzeti Színház kistermében Alexandru Mavrodineanu Caisă című dokumentumfilmjével nyitják meg.

Az idei mesterkurzust Alin Ciupală történész tartja, témája emlékezés és identitás a romániai dokumentumfilmekben. A november 9-én tartott mesterkurzust kerekasztalbeszélgetés követi, a meghívottak a dokumentumfilmes terápiáról értekeznek.

November 10-én Kreatív dokumentumfilmes és fesztiválstratégiák címmel zajlik konferencia, amelyen Ksenia Gapchenko, az IDFA, Visions du Reel, DOK Leipzig elnevezésű fesztiválok konzultánsa tart előadást. A szakember arról mesél majd a jelenlévőknek, hogy hogyan működnek a fesztiválok, milyen stratégiákat alkalmazzanak a filmkészítők, és milyen az általános dinamikája a filmiparnak. A fesztiválon virtuális valóság műhelyfoglalkozást is szerveznek, Dorin Moldoveanu vezetésével, aki kibővített valóság technikát alkalmazó filmeket készít látóknak és látássérülteknek egyaránt.

A Docuart Fest idén három versenyszekciót hirdetett, hivatalos-, diák- és televíziós dokumentumfilmek kategóriákat, a több mint 100 benevezett filmből összesen 28-at válogattak be. A hivatalos versenyszekcióban összesen 14 alkotás szerepel, köztük Serestély Szilárd Poftiți vă rog!, László József Abandoned Places, valamint Vargyasi Levente és T. Bányai Péter Tehenesek című filmjei. A diákfilmes kategóriába 9 filmet válogattak be, ezek között van Bán József Az év esküvője című alkotása is. A filmeket Pavel Cuzuioc, Șerban Georgescu, és Thomas Ciulei rendezőkből álló zsűri bírálja.

A fesztiválon versenyen kívül vetítik Csibi László Nussbaum 95736 című filmjét.