Magyar napok: több helyszín, szigorú részvételi feltételek

Szombatig lehet igényelni vakcinát a KMN-oltópontnál

Magyar napok: több helyszín,  szigorú részvételi feltételek
A tavalyhoz képest idén ismét több programhelyszínen, valamint 250-nél több programmal várják az érdeklődőket augusztus 17–22. között a Kolozsvári Magyar Napok rendezvényeire. A 12. KMN nyitógálájára a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében kerül sor augusztus 17-én, kedden, a jegyekből befolyt összeget pedig felajánlják a Szent Mihály-templom Pákey Lajos tervezte neogótikus kerítésének restaurálására, amely egyben az idei magyar napok jótékonysági gyűjtésének a tárgya is – tájékoztatnak a szervezők. Ugyanakkor ezen a héten a Főtéren, a Szent Mihály-templom bejáratánál oltópontot működtetnek, ahol délután 5 óra és este 9 óra között igényelhetnek az érdeklődők vakcinát. A rendezvényeken való részvétel ugyanis oltási igazoláshoz, negatív teszteredményhez vagy gyógyultsági igazoláshoz kötött. A szervezők megjegyzik, ezeket a szabályokat kötelező betartani a kormány augusztustól hatályos határozata értelmében.

Annak ellenére azonban, hogy az országos járványhelyzet jelenleg nem ad okot aggodalomra, a koronavírusos fertőzések napi száma sem nagy, és a kormány augusztus elsejétől tovább lazított a járványügyi korlátozásokon, a rendezvények esetében továbbra is szigorú előírások léteznek. A Kolozsvári Magyar Napok szervezőinek is be kell tartaniuk az érvényes jogszabályokat, tehát a magyar napok rendezvényein való részvételi feltételek tulajdonképpen megfelelnek a kormány 2021/50. számú határozatának (amely felsorolja az augusztus elsejétől hatályba lépett országos járványügyi intézkedéseket). Éppen ezért a szervezők „a járványügyi szabályozások szigorú betartása mellett arra törekednek, hogy a lehető legbiztonságosabb keretek között, a lehető legtöbb résztvevő számára elérhetővé tegyék a hamisítatlan magyar napos élményt” – fogalmaznak.

A jelenleg ismert és érvényben lévő szabályozások értelmében tehát a 12. Kolozsvári Magyar Napok különböző programpontjain való részvétel a következő feltételek mellett lehetséges:

• A Főtéren, a Borutcában, a Bánffy-udvaron, a Kolozsvári Református Kollégium udvarán és a Romkertben megszervezett programpontokon való részvételhez, valamint ezen programhelyszínekre való belépéshez minden 16 évnél idősebb résztvevőnek rendelkeznie kell a következő igazolások valamelyikével: a.) 10 napnál régebbi oltási igazolással; b.) 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel; c.) 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel; d.) a koronavírus-megbetegedésből kigyógyultak esetében legkevesebb 15 nappal korábban kiállított, de 180 napnál nem régebbi igazolással.

Ellenben a Farkas utcai vásár és az ott megszervezésre kerülő programok oltási igazolás vagy negatív koronavírusteszt nélkül, bárki számára szabadon látogathatók.

• Az érvényes oltási igazolással rendelkező személyek karszalagot kapnak, amelynek viselésével szabadon beléphetnek a magyar napok fentebb felsorolt programhelyszíneire. A programsorozat teljes idejére érvényes karszalagokat a főtéri helyszínre való belépéskor, valamint az KMN-infópontoknál igényelhetik a résztvevők.

A szervezők javasolják a résztvevőknek, hogy a torlódás elkerülése érdekében már egy nappal a rendezvény megkezdése előtt igényeljék az oltottságot igazoló karszalagot. Felhívják ugyanakkor arra is a figyelmet, hogy ezek a karszalagok biztosítják ugyan a szabad mozgást a magyar napok programhelyszínein, ellenben az illetékes hatóságok ettől függetlenül bárki esetében ellenőrizhetik az oltási igazolást.

Mindazok, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolással, a belépéskor minden esetben kötelesek bemutatni a már említett dokumentumok valamelyikét (negatív teszteredményt vagy gyógyultsági igazolást).

Szintén szabályozás írja elő, hogy a programpontokon való részvételt lázmérés és kézfertőtlenítés előzi meg. Továbbá a bel- és kültéri rendezvényhelyszíneken a részvétel védőmaszk viseléséhez kötött.

A Kolozsvári Magyar Napok rendezvényei európai védettségi igazolvánnyal és magyarországi védettségi kártyával egyaránt látogathatók.

A Facebook közösségi oldalon többen is kifogásolták a szabályokat, megjegyzéseket téve, hogy a szigorú feltételek majd sokakat eltávolítanak, elriasztanak a rendezvényeken való részvételtől. A szervezők minden résztvevőtől türelmet és megértést kérve arra hívják fel a figyelmet, hogy a különböző szabályozásokat és óvintézkedéseket egymás biztonságának és egészségének megóvása érdekében, a törvényi előírásoknak megfelelően alkották meg – tájékoztat a Kincses Kolozsvár Egyesület sajtóirodája.

Jótékonysági gyűjtés restaurálásra

Hasonlóan a korábbi évekhez, a KMN idén is jótékonysági gyűjtést szervez: a nyitógálán befolyt pénzösszeget a szervezők a Szent Mihály-templom körüli, Pákey Lajos tervezte neogótikus kerítés restaurálására fordítják.

A 12. Kolozsvári Magyar Napok nyitógálájára idén is a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében kerül sor augusztus 17-én, délután 7 órától. Az ünnepi eseményen a Monarchia Operett előadásában, Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című kétfelvonásos operettje lesz látható.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a hatályban lévő járványügyi szabályozások csak akkor teszik lehetővé az opera nézőterének teljes (telt házas) kihasználását, ha a résztvevők mindegyike érvényes oltási igazolással rendelkezik, ezért az augusztus 17-i előadáson kizárólag beoltott személyek vehetnek majd részt. A korábbi évekhez képest is szokatlanul nagy érdeklődésre való tekintettel az ülőhelyek igazságos elosztása érdekében a részvételt előzetes jegyvásárláshoz kötik. Jegyek augusztus 4-től a Kolozsvári Magyar Opera jegypénztáránál (munkanapokon 10 és 14 óra között), valamint a www.eventbook.ro oldalon válthatók 25 lej értékben. Az így befolyt összeget is felajánlják a Szent Mihály-templom Pákey Lajos tervezte neogótikus kerítésének restaurálására, amely egyben az idei Magyar Napok jótékonysági gyűjtésének tárgya is – írják közleményükben a szervezők.

Figyelmeztetnek továbbá, hogy a beléptetés az oltási igazolások és személyi igazolványok ellenőrzése miatt a szokásosnál hosszabb lesz, ezért mindenkit arra kérnek, hogy a nyitógála kezdése előtt legalább fél órával jelenjen meg a helyszínen. A részvétel a nyitógálán is  védőmaszk viseléséhez kötött.