Mads Mikkelsen, Anthony Hopkins és Paul Mescal legfrissebb filmjei a TIFF-en

all of us strangers
A Mind idegenek vagyunk Dánia idei Oscar-nevezése
A Mads Mikelsen és Sir Anthony Hopkins főszereplésével készült legújabb filmek, valamint a többszörösen díjazott All of Us Strangers (r. Andrew Haigh) csak néhány cím a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál felhozatalából – tájékoztattak közleményben a szervezők. A TIFF.23 filmkínálatát a Berlinalé és Velencei Nemzetközi Filmfesztivál díjnyertes filmjei egészítik ki, így a nézők az év leginkább várt produkciói közül néhányat premier előtt láthatnak. A fesztivál már elkezdte a jegyek árusítását az Eventbook oldalán.

A Mind idegenek vagyunk (All of Us Strangers, r. Andrew Haigh) című angol közönségkedvenc, Dánia idei Oscar-nevezése, A fattyú (Bastarden/The Promised Land, r. Nikolaj Arcel) Mads Mikkelsen európai filmdíjas főszereplésével, az Egy élet (One Life, r. James Hawes) a zsidómentő Anthony Hopkinsszal – csak néhány cím az idei leginkább várt filmek közül, amelyeket levetítenek a TIFF-en.

A június 14. és 24. között zajló kolozsvári filmfesztiválon látható lesz a Berlinalén forgatókönyvírói Ezüst Medvével díjazott, Dying (r. Matthias Glasner) című keserédes vígjáték, a Perzsa nyelvleckékből ismert Lars Eidingerrel a főszerepben, valamint a Sons (r. Gustav Möller) című dán lélektani dráma egy börtönőrként dolgozó nő és egy elítélt kapcsolatáról.

A Cannes-ban is díjazott Nyomorultak (Les misérables) című 2019-es filmje után Ladj Ly újabb társadalmi drámával tért vissza a mozivásznakra: a Nemkívánatos személyek (Les Indésirables) romániai premierje is a TIFF-en lesz.

Velencében volt az ősbemutatója az A cielo abierto (Upon Open Sky, r. Mariana és Santiago Arriaga) című bosszú- és családtörténetnek, amelyben három kamasz fivér indul útnak a mexikói–amerikai határ irányába, hogy megtalálják apjuk gyilkosát. A La cocina (r. Alonso Ruizpalacios) című színdarab-adaptáció többnyire fekete-fehérben, alig néhány színes inzert felvillantásával kalauzolja a nézőket egy New York-i vendéglőbe – mindkét mexikói filmet meg lehet majd nézni a TIFF-en.

Itt lesz a török Selman Nacar Hesitation Wound nemzetközi címmel vetített alkotása, amely egy vidéki ügyvédnő történetén keresztül bírálja a török törvénykezést – a velencei fesztivál tavaly nyári kiadására beválogatott alkotás operatőre a román Tudor Panduru.

A TIFF sajtóközleménye szerint román produkciót is bemutatnak az idei filmfesztiválon: a román irodalomtörténet legismertebb parasztcsaládjának a története – filmes változatban – a Moromeții 3-mal zárul. A rendező ezúttal is Stere Gulea volt – aki az 1987-es és a 2018-as részeket is jegyzi –, a történet pedig Moromete legkisebb fia, Niculae írói karrierjének a kibontakozását követi, hátterében az 50-es évek ideológiai változásaival.

A szervezők már elérhetővé tették az idei fesztiválbérleteket: a 10 vetítésre érvényes fesztiválkártya 200 lejbe, a 25 vetítésre és két kiemelt eseményre érvényes TIFF-kártya 550 lejbe, a fesztivál összes vetítésére és kísérőrendezvényére belépést biztosító Gold Card pedig 1500 lejbe kerül. További információkat a tiff.ro honlapon, a fesztivál Facebook- és Instagram-oldalán, a Youtube- és TikTok-csatornáján lehet találni.