Ma vízkeresztet ünnepli a keresztény világ

Európa több országában felvonulásokat tartanak vízkeresztkor és eljátsszák a bibliai történetet. A katolikus egyházban ilyenkor a három királyról, illetve Jézus megkereszteléséről is megemlékeznek. A vízkereszt lezárja a karácsonyi ünnepkört és megnyitja a farsangot.

A karácsonyi ünnepkört a vízkereszt, avagy Epiphania Domini, vagyis az Úr megjelenésének napja zárja le, amely három, Jézushoz kapcsolódó bibliai történetet forraszt egybeA három, vízkereszthez kapcsolható történet közül az első a napkeleti bölcseket mutatja be, a második Jézus megkeresztelkedését a Jordánban, a harmadik pedig a kánai menyegzőt idézi fel, melyen Jézus első csodája történt.

 

Európa több országában felvonulásokat tartanak vízkeresztkor és eljátsszák a bibliai történetetA spanyolországi Logrono stadionjába katonai helikopterrel érkezett meg a három király, miközben a gyerekek ezrei hangosan üdvözölték őket. Azért várták őket ennyien, mert spanyol szokások szerint  ajándékot hoznak. Gáspár, Menyhért és Boldizsár, akit csak tudott, személyesen is üdvözölt. Volt ahol a három király a parti őrség hajóján érkezett, és olyan is, ahol egyszerűen csak leszálltak a vonatról. A három király Castilla La Mancha régióban drótkötél pályán érkezett mindenki legnagyobb örömére.

Tevéken érkezett meg a három király Prágába. Zenekar kísértében vonultak végig a Károly hídon, majd jutottak el a helyiekkel és turistákkal teli belvárosba. 

Románia északi részén egy faluban láncfűrésszel hatalmas lapokat vágtak ki egy befagyott tóból. Vízkereszt ünnepe előtt ott az a szokás, hogy jégből készítenek hatalmas kereszteket.  A román ortodox keresztény egyház egyik legnagyobb ünnepe a vízkereszt, ilyenkor megszentelik a jégkereszeteket. „A jégkereszt nem csak a Megmentőket jelképezi, akit keresztre feszítettek, hanem ez minden ember keresztjét jelenti” – mondta a helyi ortodox pap.

Franciaországban vízkeresztkor hagyományosan a királyok süteményét vagy más néven a háromkirályok pitéjét fogyasztják. Harmincmillió ilyen sütemény fogy el ebben az időszakban. A mandulás, marcipános leveles tésztába sokszor egy kis bábút is belesütnek, amely a gyermek Jézust jelképezi.

New Yorkban is felvonulást tartottak a legősibb keresztény ünnep tiszteletére, ami nemcsak a három királyról emlékezik meg, hanem Jézus megkeresztelkedéséről  a Jordán folyóban illetve Jézus első csodatevéséről is, amikor a kánai menyegzőn a vizet borrá változtatta – írja a hirado.hu.

Borítókép: Jézus megkeresztelkedése