Ma kezdődik a Segesvári Akadémia

Ma kezdődik a Segesvári Akadémia
Idén is megnyitja kapuit a meghívott tanárok és művészek, illetve a nyári egyetem kurzusaira feliratkozott fiatal tanulnivágyók számára az immár 24. alkalommal megszervezett Segesvári Akadémia. A tevékenységekre augusztus 1. és 14-e között kerül sor, az évek során egyre bővülő programnak köszönhetően az esemény Románia egyik legvonzóbb és legkülönlegesebb nyári egyetemévé vált, olvasható a szervezők közleményében.

A nemzetközi fesztivál a világ minden szegletéről érkező fiatal zenészeknek szól. A találkozás és párbeszéd helye, kortárs művészeti platform, amely fiatal tehetségeket és nemzetközi szinten elismert mentorokat gyűjt egy helyre.

A Segesvári Akadémiát 1993-ban alapították, ami egykor a segesvári vár romantikus miliőjében svájci és romániai fiatal zenészeknek szánt modern mesterkurzusként indult, mára már jelentős zenei fesztivállá nőtte ki magát, amelyről a nemzetközi sajtó is beszámol. A rendezvény általában augusztus elsején kezdődik, Svájc Nemzeti Napján; a fiatal zenészek számára megrendezett mesterkurzusok, az interaktív műhelyek és workshopok augusztus 2. és 13-a között kerülnek sorra; a fesztivál minden napja a tanárok és a nyári akadémiára meghívott művészek koncertjeivel zárul, az esemény utolsó két napján pedig a diákok is színpadra lépnek, akik szóló- és kamaraműveket adnak elő, ugyanakkor bemutatásra kerülnek a zeneszerzői osztály darabjai is.

Idén tizennyolc mentor érkezik Svájcból, Németországból, Kanadából és Romániából, hozzájuk tizenhat meghívott művész csatlakozik Spanyolországból, Svájcból és Romániából, illetve fellép egy román népzenét játszó együttes is; az említett művészek egyfelől mesterkurzusokat és műhelyeket tartanak (névszerint a következőket: ének, zongora, fortepiano, hegedű, brácsa, cselló, bőgő, hárfa, klarinét, kamarazene és Alexander-technika); másfelől minden este hangversenyt adnak. A világ legkülönbözőbb pontjairól érkezik a több mint hatvan diák, akik közül hat romániai hallgató érdemösztöndíjjal vesz részt az akadémián.

A nyári akadémia és fesztivál szervezői augusztus 1. és 14-e között minden este különféle tematikájú hangversennyel szolgálnak a zeneszeretők számára. Az idei kiadás többek között Veress Sándor és Dinu Lipatti zeneszerzőknek állít emléket. A hangversenyekre ingyenes a belépés.

A részletes program megkekinthető a www.academia-sighisoara.com honlapon.