Lyonban és Indian Wellsben tenisztornán történt

Lyonban és Indian Wellsben tenisztornán történt
A selejtezőből főtáblára került román lányok a nyolcaddöntőben torpantak meg a franciaországi Lyonban rendezett, 275 ezer dollár összdíjazású keménypályás tornán. Az Indian Wellsben rendezett kisebb versenyen Irina-Camelia Begu már három fordulót teljesített.

Sportsikerének csúcsát érhette volna el a 21 éves Jaqueline Cristian (174. a világranglistán), de végül szettelőnyről veszített a világranglistán jelenleg 5. helyen álló amerikai Sofia Kenin ellen. Cristiannak még meccslabdája is volt, amikor a második játszmában 5:3-ra vezetett. Az Australian Open bajnoka azonban ettől a pillanattól kezdve sorozatban négy gémet nyerve egyenlített, majd a döntő szettet is behúzta, végül 2 óra és 31 perces mérkőzésen 6:7 (5), 7:5, 6:4-re nyert.

Jaqueline Cristian 11 ászt ütött, és 4 kettős hibát vétett, Sofia Kenin négyszer adogatott védhetetlenül, emellett 6 duplahibája volt.

A román lány egy hónappal ezelőtt a Fed-kupában érte el eddigi legnagyobb sikerét, amikor 7:5, 6:3-ra verte az orosz Veronika Kugyermetovát (38.).

Irina-Maria Barának viszont nem sok esélye volt a 7. favorit orosz Darja Kaszatszkina ellenében, röpke 65 perc alatt 6:3, 6:2 arányban kikapott. Mindkét román teniszező 2903 eurós csekkel és 48 világranglistaponttal vigasztalódhat.

Párosban három román lány indult a francia nagyvárosban, a negyedik kiemelt Andreea Mitu és Raluca-Ioana Olaru egy kört teljesített: előbb döntő rövidítésben 2:6, 6:4, 10–4 arányban legyőzték a hazaiak képviselőit, az Estelle Cascino, Elsa Jacquemot kettőst, utána viszont hasonlóképpen 3:6, 7:5, 10–7-re kikaptak az orosz Vitalija Diacsenko, Natela Dzalamidze duótól. A román páros 1855 eurót és 60 WTA-pontot kap a részvételért.

A döntőig menetelt viszont a Laura-Ioana Paar, Julia Wachaczyk (román, német) páros, amely előbb megszerezte az első kiemelt skalpját – 6:4, 4:6, 10–4 az Anna-Lena Friedsam, Mandy Minella (német, lexemburgi) duó ellen –, majd a francia Elixane Lechemia, Jessika Ponchet kettős ellen 6:2, 4:6, 10–6-tal lépett tovább. Sőt, az elődöntőben „megbosszulta” Mituékat, miután simán, 6:3, 6:1-re verte a Diacsenko–Dzalamidze duót. A fináléban Paarék a Marta Kosztyuk, Viktoria Kuzmova (ukrán, szlovák)–Lesley Pattinama Kerhove, Bibiane Schoofs párharc győztesével játszanak.

Az amerikai Indian Wellsben rendezett 162 480 dollár összdíjazású keménypályás tornán Irina-Camelia Begu a negyeddöntőbe jutott, miután sorozatban három ellenfelét verte meg. A 29 éves román teniszező előbb a német Mona Barthel ellen nyert 6:4, 6:1-re, majd a negyedik kiemelt amerikai Taylor Townsend ellenében még simábban győzött (6:0, 6:2), majd szintén két játszmában jobbnak bizonyult a szintén amerikai Kristie Ahnnél (6:3, 6:3).

A negyeddöntőben újabb amerikai teniszező következik Begu számára a 9. favorit Jessica Pegula személyében, eddigi jutalma 4875 dollár és 29 világranglistapont.

A tornára Patricia Maria Ţig is benevezett, sőt a 10. kiemelést kapta a szervezőktől, ám orvosi okok miatt visszalépett.

Borítókép: Jaqueline Cristian meccslabdáig jutott a francia nagyvárosban rendezett tornán