Lövöldözés egy amerikai iskolában - román tanárnő is az áldozatok között

Egy diák nyitott tüzet társaira és tanáraira egy Georgia állambeli középiskolánál, a lövöldözésben négyen meghaltak, legkevesebb kilenc ember megsebesült – közölték a hatóságok. Az áldozatok között van egy román származású 53 éves matematika tanárnő is.

Georgia állam nyomozó irodája a korábbi információkat pontosítva közölte, hogy az iskola tanulója, a 14 éves Colt Gray volt a támadó, akit őrizetbe vettek az Atlantától 80 kilométerre fekvő Winden városban, az Appalachee High School épületénél.

A helyi rendőrhatóság arról számolt be, hogy az iskola biztonságáért felelős rendőr az első lövések eldördülését követően néhány percen belül a helyszínen volt, és megadásra kényszerítette a támadót.

A hírre az elnöki hivatal, a Fehér Ház is együttérzését fejezte ki az áldozatokkal és hozzátartozóikkal. Joe Biden elnök közleményt adott ki, amelyben ismét felhívta a figyelmet a lőfegyverek tilalmának fontosságára, és az esetet egy újabb értelmetlen fegyveres erőszaknak nevezte. 

Az AP hírügynökség és a bostoni egyetem közös adatbázisa szerint tavaly 42 súlyos lövöldözésében 217-en haltak meg az Egyesült Államokban.

Lövöldözések Münchenben és Berlinben

Több lövés dördült csütörtök reggel a müncheni II. világháborús dokumentációs központ közelében, számolt be a Süddeutsche Zeitung. A Bild úgy értesült, hogy a lövések a néhány méterrel arrébb található izraeli főkonzulátus előtt történtek, az 1972-es müncheni olimpián elkövetett terrortámadás évfordulóján. A rendőrség az X-en közölte, hogy a Karolinenplatz környékén „a rendőri erők lövéseket adtak le egy gyanús személyre”, a bajor belügyminiszter közlése szerint a fegyveres gyanúsított a helyszínen meghalt.

A müncheni rendőrség közölte, hogy nagyszabású akció zajlik a Briennerstrasse és a Karolinenplatz környékén, nagy területet lezártak, és rendőrségi helikoptert is bevetettek. A közösségi médiában délelőtt megjelent videón az hallható, hogy az elkövető(k) automata fegyverből adnak le sorozatlövéseket.

A bajor belügyminiszter közlése szerint a fegyveres gyanúsított a helyszínen meghalt. A lelőtt férfinál hosszú lőfegyver volt, a rendőrök emiatt nyitottak rá tüzet. A rendőrség arra kérte a helyieket, hogy kerüljék el a környéket.

Az izraeli külügyminisztérium közölte: a főkonzulátus zárva volt az incidens idején, és a képviselet munkatársainak nem esett bántódásuk. 

Ugyanakkor egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek Berlinben egy csütörtök hajnali lövöldözésben – közölte a rendőrség. A lövések a német főváros Schöneberg nevű kerületében dördültek el hajnali 1 óra körül. A mentők és a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre, ahol egy 42 éves férfit holtan találtak. Két sebesült férfit kórházba szállítottak, egyiküket súlyos, másikukat könnyebb sérülésekkel. Az eset hátteréről egyelőre nem tudni részleteket.