LMBTQ-felvonulás Kolozsváron

LMBTQ-felvonulás Kolozsváron
Akár ezren is lehettek a szombati LMBTQ-felvonuláson Kolozsváron, amelyet a Pride Cluj Egyesület és a Queer Sisterhood Cluj csoport szervezett.

„Szeretnénk, ha felfigyelnének ránk, nem magamutogatás céljából, hanem azért mert jogokra van szükségünk. Civil partnerségre lenen szükség, hogy az állam elismerje az LGBT-családot, örökösödési jogot kérünk. Ha egy LGBT-partner meghal, a másiknak nincs joga az örökségre még akkor sem, ha egész életüket együtt töltötték. Továbbá, ha egy LGBT-partner kórházba kerül, az orvosok nem tájékoztathatják partnerét a beteg egészségügyi állapotáról, csak a családot.  Védelemre van szükségünk olyan körülmények között, hogy tudomásunk szerint néhány homoszexuális fiatal férfit a családja kidobott a lakásból, amikor tudomást szereztek a szexuális orientációjukról.  Olyan esetről is van tudomásunk, amikor a család megverte a homoszexuális fiát” nyilatkozta Ruth Borgfjord, a Queer Sisterhood Cluj alapító tagja.

Az felvonulás résztvevői szombat délután 15 órától kezdtek el gyülekezni a Főtéren, majd végigmentek a Wesselényi/Regele Ferdinand,  a Malom/G. Bariţiu, a Bartha Miklós/Emil Isac utcán, elhaladtak a Mócok/Moţilor utcán a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal előtt, majd a London/Petru Maior utcán, a Diákművelődési Ház előtt, a Jókai/Napoca utcán haladt a menet, amíg ismét visszaért a Főtérre.

A felvonulás során közel száz csendőr ügyelt a résztvevők biztonságára.

Ellentüntetés vasárnap Vasárnap az ellentábor – néhány tíz személy – tartott tiltakozást az ortodox katedrális környékén: a román trikolór mellett az Új Jobboldal zászlóit lengették, és a hagyományos család mellett szólaltak fel.

Például Codrin Goia, a Comunitatea Identitară România Kolozs megyei szervezetének elnöke  szétszaggatta az LMBTQ-közösség sokszínű zászlóját, illetve  egy EU-s lobogót, majd ezeket bedobta a szemetes kukába. 

A résztvevők azt skandálták: „nem vagyunk degenerált nemzet”, „Kolozsvár nem Szodoma”. A tiltakozás végeztével egy közel 25 méteres román trikolórt bontottak ki.

Fotó: Alexandra Koszeghi/Queer Sisterhood Cluj/Facebook)