Ligia Deca Kolozsváron: szerződések iskolai és egyetemi fejlesztésekre

politikusok
Ligia Deca tanügyminiszter és Emil Boc polgármester a városházi értekezleten. Fotó: Emil Boc/Facebook
A kolozsvári városháza üvegtermében fogadta szombaton Emil Boc polgármester Ligia Deca tanügyminisztert. Az értekezleten az oktatási tárca megbízottai és az önkormányzat képviselői mellett részt vettek kolozsvári, nagyváradi, nagyszebeni, gyulafehérvári és marosvásárhelyi egyetemek képviselői is, számolt be Facebook oldalán Emil Boc. Tudatta: 21 millió euró értékű szerződést írt alá az oktatási miniszterrel egy új középiskola építésére a Borhanci negyedben, valamint a monostori negyedbeli Ion Creangă középiskola bővítésére és rehabilitációjára.

Az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében erre nyújtott finanszírozás összege 11 millió euró, míg 10 millió eurót a helyi költségvetésből fog az önkormányzat fedezni, számolt be a polgármester. Hozzáfűzte: szombaton 3,5 millió euró értékben aláírtak alá olyan szerződéseket is, amelyek révén 64 iskolát nagy teljesítményű informatikai berendezésekkel szerelhetnek fel Kolozsvár valamennyi városrészében. 

Ligia Deca a közösségi médiában arról is tájékoztatott, hogy az iskolák építésére, fejlesztésére szánt összegek mellett 256 millió lej értékben írt alá szerződéseket 13 olyan projektre vonatkozóan, amelyek az egyetemi infrastruktúra korszerűsítését célozzák.
Az Agerpres hírügynökség összegzése szerint a 256 millió lejt bentlakások építésére és bővítésére, étkezdék és szabadidős létesítmények építésére vagy felújítására szánják a következő felsőoktatási intézmények diákjai számára: kolozsvári Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem, kolozsvári Műszaki Egyetem, kolozsvári Iuliu Haţieganu Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem, a gyulafehérvári 1918. December 1. Egyetem, a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem, a Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem, a nagyszebeni Nicolae Bălcescu katonai akadémia és a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem.

„Az egyetemi tanulmányokra jelentkezők számának növelése és a diákok lemorzsolódása elleni küzdelem a miniszteri mandátumom egyik legfontosabb prioritása közé tartozik. Az új építkezésekkel, és korszerűsítésekkel növekedni fog a bentlakások és a menzák kapacitása, új szabadidős terek is létesülnek. A projektek révén jobb körülményeket fogunk biztosítani több hátrányos helyzetű diák számára, akik a fő haszonélvezői ezeknek a beruházásoknak” – nyomatékosította közösségi oldalán a tanügyminiszter.