Lehet jelentkezni a Jazz in the Park Nemzetközi Versenyére

Lehet jelentkezni a Jazz in the Park Nemzetközi Versenyére
Hazai és külföldi fiatal jazz-zenekarok jelentkezhetnek a kolozsvári Jazz in the Park Fesztivál által ötödik alkalommal meghirdetett nemzetközi versenyre. A megmérettetés célja romániai és külföldi tehetséges jazz-zenekarok felfedezése, illetve romániai, valamint európai fellépési lehetőségek biztosítása – olvasható a fesztivált és a versenyt szervező Fapte közleményében.

Amint a verseny eddigi kiírásaira, idén is fiatal jazz-zenészek, zenekarok nevezhetnek, nemzetiségi, zenei tapasztalati és hangszeri megkötés nincs. Műfaji „előírás” sincs, a szervezők az acid jazztől kezdve a bossa nova, cool jazz, funk, free, blues, jazz rap, jazz rock, nu jazz, punk jazz vagy akár swing műfajokat is elfogadják. Nevezni április 1-ig lehet, a www.jazzinthepark.ro weboldalon található nevezési űrlap kitöltésével.

Idéntől számos újítást is bevezettek a szervezők: a nemzetközi versenyt ezentúl nem a fesztivál ideje alatt szervezik meg, hanem előtte, és nemcsak szabadtéri színpadokon kell fellépjenek a zenekarok, hanem klubhelyiségekben is.

– Azért, hogy megadhassuk a verseny nyerteseinek azt a lehetőséget, hogy már az idei Jazz in the Parkon fellépjenek, és ne csak a fesztivál következő kiadásán, ahogy eddig volt, módosítottunk a rendezvény felépítésén. Ennek értelmében a versenyt korábban, május 3–5. között bonyolítjuk le, míg a fesztivált csak július 4–7. között szervezzük meg. Ugyanakkor a versenyt két kategóriára osztottuk, szabadtéri és klub, mivel egyes zenekarok, még akkor is, ha kimondottan tehetségesek, nem találnak azzal az atmoszférával, amelyet egy kültéri fellépés meghatároz – magyarázta a változtatások okait Alin Vaida, a Fapte igazgatója. Ezért a zenekarok nemcsak szabadtéri színpadokon, hanem a Iulius Mallban és különböző helyi klubokban is fellépnek majd.

– Annak köszönhetően, hogy az Európai Jazz Hálózat tagjai vagyunk, nagyon jó kapcsolataink vannak más fesztiválokkal, támogatókkal, akik segíthetik a romániai együtteseket abban, hogy többször lépjenek fel külföldön.Ezért idén egyfajta csereprogramot is bevezettünk egy bulgáriai fesztivállal. Emellett más európai rendezvények, klubok képviselőit is elhívtuk a versenyre, azzal a céllal, hogy meghallgassák a zenészeket. Remélhetőleg együttműködnek majd azokkal a zenekarokkal, akiket felfedeznek a verseny alatt – tette hozzá az egyesület vezetője.

A zenekarokat nemzetközi zsűri bírálja majd, amelynek tagjai: Vannai István, a Jazz Napocensis diákfesztivál koordinátora, Peter Dimitriov, az A to Jazz (Bulgária) fesztivál igazgatója, Mihai Moldoveanu,  a Jazzybit zenekar basszusgitárosa, George Durbălău, a Sunete folyóirat volt főszerkesztője, és Horea Marc, a Jazz int he Park színpadmenedzsere.

A zenekarok között különböző díjakat osztjanak ki. A szabadtéri szekció első helyezettje 9500 lejt kap, valamint felléphet a Jazz int he Park fesztiválon. A második helyezett nyereménye 4750 lej és fesztivál-fellépési lehetőség, a harmadik helyezett pedig stúdió monitorokat kap. A Klub szekció különdíjasának négy romániai várost érintő turnéra lesz lehetősége. A versenyen a legjobb zeneszerzőt és a legjobb zenészeket is díjazzák, ezek értéke 1000 lej, ugyanakkor átadják a Legjobb Romániai Zenekar elismert is, a nyertes hét állomásos romániai turnéra indulhat.

A verseny további részleteiről a fesztivál weboldalán – www.jazzinthepark.ro – lehet érdeklődni.