Legyen ingyenes jövőtől a belépés a botanikus kertbe?

Meghirdette a részvételi költségvetést az önkormányzat

Legyen ingyenes jövőtől a belépés a botanikus kertbe?
Hétfőtől pályázhatnak városfejlesztő ötleteikkel a részvételi költségvetés 2018-as kiadása keretében azok a Kolozsváron lakó, dolgozó vagy tanuló nagykorú személyek, akik fontosnak tartják, hogy beleszóljanak a helyi döntéshozatalba, ráhatással legyenek a közügyekre, és segítsenek az önkormányzatnak eldönteni, mire költse el a városi költségvetés egy részét. Az érdeklődőknek egy hónapjuk van arra, hogy elképzeléseiket kidolgozzák és feltöltsék a már ismert honlapra, a bugetareparticipativa.ro-ra, ahol aztán ezúttal is szavazás dönt a nyertes projektekről, amelyeket a jövő évi költségvetésből kiviteleznek. Az első javaslat már meg is érkezett, és nyugati mintára a botanikus kert közparkká alakítását szorgalmazza – egy-egy projektre az idén is legtöbb 150 ezer eurót lehet kérni. A tavalyi, 15 nyertes projekt közül egyébként még egyet sem valósított meg az önkormányzat, de mindegyik kivitelezése elkezdődött.

„A részvételi költségvetés projekt évről-évre sikeresebb, hiszen olyan kezdeményezésről van szó, amely révén a kolozsváriak ötletei valósággá válnak, és amelynek segítségével közvetlenül beleszólhatnak a döntéshozatalba. Tavaly sikerült mozgósítani, szavazásra ösztönözni a lakosságot, valós verseny alakult ki a projektek kezdeményezői között, vagyis egyre inkább tudnak és akarnak élni a részvételi költségvetés eszközével a városlakók. Éppen ezért az önkormányzat számára egyértelmű volt, hogy idén is meghirdeti a részvételi költségvetést” – fogalmazott Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. 

A 2018-as részvételi költségvetés számára ismét a bugetareparticipativa.ro online felületet biztosítja az önkormányzat, a program lebonyolítója. A cél közvetlenné tenni az önkormányzat és a kolozsváriak közötti kapcsolatot, a döntéshozatalt úgy alakítani, hogy az megfeleljen a városlakók elvárásainak. Emellett az életminőség növelése, a polgári öntudat erősítése, a döntéshozatali átláthatóság növelése is a célkitűzések közé tartozik. A kolozsváriak hat kategóriában javasolhatnak projekteket, a kategóriák ugyanazok, mint tavaly: sétányok, járdák és gyalogos övezetek; városi mobilitás és biztonságos közlekedés; zöldövezetek és játszóterek; közterületek rendbetétele (köztéri bútorzat, közvilágítás  stb.); oktatási és kulturális infrastruktúra; digitális város. 

A részvételi költségvetésre augusztus 19-ig lehet benyújtani a projekteket; augusztus 20–szeptember 30. között kiértékelik azokat, majd október 1–21. között zajlik a szavazás első fordulója. Az esetleges visszaélések kiszűrése után október 29. és november 18. között kerül sor a szavazás második fordulójára, eredményt november 26-án hirdetetnek. 

Azoknak, akik projekteket töltenének fel vagy szavaznának a részvételi költségvetés pályamunkáira, előbb regisztrálniuk kell a bugetareparticipativa.ro oldalon. Egy személy által minden kategóriában legfennebb egy projekt nyújtható be, egy-egy projekt kivitelezésének összköltsége – áfával együtt – nem haladhatja meg a 150 ezer eurót. Azok, akik projekteket szeretnének benyújtani, de nincs internet-hozzáférésük, július 16. és augusztus 19. között a polgármesteri hivatal alkalmazottaihoz fordulhatnak segítségért a sétatéri Kaszinó épületében, hétköznap 13 és 17 óra között. A szavazás előtt minden projektet megvizsgálnak megvalósíthatóság és törvényesség szempontjából, ezt az önkormányzat szakosztályai végzik el és csak a szűrőn átjutó projektek maradnak versenyben. A benyújtott projekteknek meg kell felelniük a honlapon elérhető szabályzatnak, például közhasznúaknak kell lenniük és nem szolgálhatnak reklámcélokat. Az előkészítés során összevonhatóak a hasonló, ugyanarról a témáról szóló projektek, vagy azok, amelyek ugyanarra a helyszínre vonatkoznak. A szavazás alkalmával az első fordulóban minden felhasználó hat szavazattal rendelkezik, kategóriánként egy projektre voksolhat. Az első forduló után 30 projekt marad versenyben, minden kategóriából az első három automatikusan bekerül a második fordulóba, a fennmaradó 12, legtöbb szavazatot összesítő projekt pedig kategóriájától függetlenül. A szavazás második fordulójában egy felhasználó már csak egy projektre voksolhat; a második forduló végén minden kategóriában az első, legtöbb szavazatot összesítő projekt nyer, további 9 projektet pedig szavazatszám alapján, kategóriától függetlenül nyilvánítanak nyertessé.

A részvételi költségvetés menetrendjében felmerülő esetleges változásokat a bugetareparticipativa.ro honlapon teszi közzé az önkormányzat. A 15 nyertes projekt kivitelezését 2019-re során tervezik. További információk igényelhetők a www.bugetareparticipativa.ro honlapon, a bugetareparticipativa@primariaclujnapoca.ro email-címen, a 0371 376 646 hétköznaponként 13-17 óra között hívható telefonszámon vagy a bugetareparticipativa Facebook-oldalon. 

A honlapra feltöltött első javaslat egyébként a Babeş–Bolyai Tudományegyetemhez tartozó botanikus kert közparkká „alakítását” javasolja, vagyis ingyenessé tenné a neves létesítmény látogatását. Az ötletgazda szerint Kolozsvárnak több zöld térre lenne szüksége, s ha már ott a botanikus kert a város közepén, miért ne lehetne azt ingyen látogatni, mint bármely köztéri parkot, játszóteret? A javaslattevő szerint ilyenre nyugat-európai nagyvárosokban van már példa, az egyetem bevételkiesését pedig a részvételi költségvetésből pótolnák, így továbbra is jutna pénz a botanikus kertben zajló kutatómunkára.  

A tavaly nyertes 15 projekt közül egyébként még egy sem valósult meg, a honlap szerint ehhez a legközelebb a zöld homlokzatokat, függőleges kerteket szorgalmazó projekt áll, amely mintegy 80%-ban van kész, vagyis javában zajlanak a vele járó munkálatok. Mintegy 60%-os az előrehaladottság a közvécék mindenkinek, az intelligens hulladékgyűjtő-állomások és a megvilágított gyalogátkelők projektek esetében (ami azt jelenti, hogy elkezdődött a közbeszerzési eljárás), míg több projekt – például két iskola manzárdolása/kibővítése, az ifjúsági központ és a Tóköz park kilakítása, az elektromos rollerkölcsönző hálózat – esetében a tervezés szakasza még nem zárult le.