Lefkovicsék Romániában is gyászolnak

Egy bukaresti premier előtti vetítés után jövő héttől az erdélyi mozik is vetítik a Lefkovicsék gyászolnak című magyar dramedyt. Kolozsváron jövő kedden Breier Ádámmal és Márkos Alberttel, a film rendezőjével és zeneszerzőjével lesz közönségtalálkozó; az eseményhez minikoncert (Jávorka Ádám – brácsa, Márkos Albert – cselló, Móser Ádám – harmonika) is kapcsolódik.

Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal, hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával tartja a kapcsolatot. Az anya váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.

Erről szól a korábban Marea című kisjátékfilmjéért és A báró hazatér című dokumentumfilmjéért nemzetközi porondon is díjazott Breier Ádám első egészestés játékfilmje, amelynek május 17-én lesz a hivatalos romániai mozibemutatója. 

A Lefkovicsék gyászolnak romániai mozivetítései: Bukarest, a Román Parasztmúzeum mozija – egyszeri vetítés május 21-én; Kolozsvár, Művész mozi – minikoncerttel és közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítés május 14-én (esemény a Facebookon), majd rendszeres vetítések ugyanitt május 18–19-én (időpontok itt); Kolozsvár, Győzelem mozi – premier előtti vetítés május 16-án, majd rendszeres vetítések ugyanitt május 16. és 19. között (időpontok itt); Csíkszereda, Csíki mozi – egyszeri vetítés május 16-án 19 órától (esemény a Facebookonjegyvásárlás itt);  Sepsiszentgyörgy, Művész mozi – rendszeres vetítések május 17-étől; Maroshévíz, Kelemen mozi – rendszeres vetítések május 17-étől;  Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Központ – egyszeri vetítés május 24-én; Arad, Művész mozi – egyszeri vetítés június 7-én; Temesvár, Győzelem mozi – premier előtti vetítés május 16-án, 18 órától (esemény a Facebookon), majd rendszeres vetítések május 17-étől. 

A film forgatókönyvét Breier és Csaba Bálint közösen jegyzi, a főszereplő apa-fia párost Bezerédi Zoltán és Szabó Kimmel Tamás, a legfontosabb mellékszerepeket pedig Gagel Leo, Török András, Váradi Roland és Máhr Ágnes alakítja. A film operatőre Dévényi Zoltán, vágója Gotthárdi Balázs, producerei Ausztrics Andrea és Felszeghy Ádám.

A Lefkovicsék gyászolnak-ra február végi magyarországi bemutatója óta több mint 31 ezer néző váltott mozijegyet, ezzel a film a Nemzeti Filmintézet inkubátorának legsikeresebb alkotása lett. A ősbemutatója a Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt, a nemzetközi kritikusok kedvence lett Szófiában, de fesztiválozott Miamiban, New Yorkban és Clevelandben is.

A filmet Romániában eredeti nyelven, román felirattal lehet megtekinteni, hivatalos román címe Totul despre familia Lefkovics. A film romániai forgalmazója a Filmtett Egyesület.